Olet täällä

Loppuvuoden öljykasvitoimituksien laatuhinnoittelua lievennetään lehtivihreän osalta

Poikkeukselliset sääolosuhteet ovat saattaneet vaikuttaa öljykasvierien lehtivihreäpitoisuuteen ja sitä kautta laatuun. Avena haluaa tukea viljelijää tässä haastavassa tilanteessa.

Viime viikon yöpakkaset ovat paikoin voineet vaikuttaa öljykasvisiemenissä normaalisti tapahtuvaan lehtivihreän hajoamisprosessiin, josta johtuen siementen lehtivihreäpitoisuus saattaa jäädä tavanomaista korkeammaksi. Avenan rypsin ja rapsin hinnoittelun peruslaatu lehtivihreän osalta on 0–30 mg/kg. Tätä korkeammista pitoisuuksista kertyy hinnan vähennystä laatuhinnoittelun mukaisesti.

Poikkeuksellisista sääolosuhteista johtuen Avena haluaa tukea viljelijöitä rajaamalla hinnan vähennyksen lehtivihreän osalta enimmillään 50 prosenttiin perushinnasta.  Muut laatuominaisuudet hinnoitellaan normaalisti. 

”Kasvukausi on ollut öljykasvien osalta haastava”, toteaa Avena Nordic Grain Oy:n toimitusjohtajan tehtäviä hoitava Tero Heikkinen. ”Kotimaisen raaka-aineen saatavuus on meille ensiarvoisen tärkeä asia nyt ja jatkossakin, ja siksi haluamme tukea viljelijöitä poikkeuksellisissa olosuhteissa. Tällä laatuhinnoittelun vaikutuksen rajaamisella pyrimme rohkaisemaan viljelijöitä puimaan ja toimittamaan myös sellaisia öljykasvieriä, joissa epäillään olevan korkea lehtivihreäpitoisuus, takaamalla niille kohtuullinen hinta sääolosuhteiden vaikutuksista huolimatta.”

Koska kyseisten siemenerien laatu heikkenee nopeasti, siemenerät toivotaan toimitettavan ennen vuodenvaihdetta. Lehtivihreäpitoisuuden hinnan vähennyksen rajoittaminen on siksi voimassa vuoden 2019 loppuun asti, eli toimituksille aikavälillä 30.9.–31.12.2019. Vuoden 2020 puolella lehtivihreän laatuhinnoittelu toteutuu jälleen normaalien käytäntöjen mukaisesti.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä