Olet täällä

Sucroksen viljelijäristeilyllä päivitettiin juurikaskuulumiset ja vaihdettiin viljelyvinkkejä

Yhteensä 240 sokerijuurikkaan viljelijää ja yhteistyökumppania kokoontui helmi-maaliskuun vaihteessa Sucroksen viljelijäristeilylle. Ensimmäinen ilta kului ruokailun ja seurustelun merkeissä. Toisena päivänä risteilyvieraille oli tarjolla ajankohtaista juurikasasiaa niin viljelijöiden kuin alan toimijoidenkin suusta kuultuna.

Sucros järjesti jälleen viljelijäristeilyn 28.2.–1.3. Viking Grace -laivalla. Suomen noin 600 sokerijuurikkaan viljelijästä ilahduttavan iso osa oli risteilyllä mukana, sillä osallistujia oli viljelijät ja yhteistyökumppanit mukaan lukien yhteensä 240.

Torstaina laivan lähdettyä Turun satamasta ohjelmanumerona oli buffet-illallinen ja vapaamuotoista seurustelua. Perjantaina, yltäkylläisen meriaamiaisen jälkeen, oli varsinaisen Viljelypäivän ohjelman vuoro. Tilaisuudessa pääsivät ääneen juurikasalan keskeiset toimijat sekä alan yritykset.

Onnistunut kylvö ja vahva taimisto kaiken A ja O

Tilaisuudessa järjestettiin ensimmäistä kertaa myös Onnistumisen avaimet -viljelijäpaneeli, johon osallistuivat Janne Kaarlamo Perniöstä, Juha Saloranta Eteläisistä, Markku Rannikko Mietoisista, Stefan Saaristo Petolahdesta ja Mika Lehtinen Kemiöstä.

Paneelikeskustelua veti Juha Wikström Särkisalosta. Viljelijäpanelistit rivissä oikealla.Panelistien mukaan tärkeimmät tekijät sadon onnistumiseksi ovat kylvö ja taimisto. Aikaisessa kylvössä edellytykset vahvaan taimistoon paranevat.

Juurikkaan nostoajankohdasta suurin osa oli sitä mieltä, että ajoissa tekeminen yleensä kannattaa, sillä tällöin on enemmän pelivaraa sääolosuhteissa. Viime kasvukausi nähtiin kuitenkin poikkeuksena: syksy 2018 oli niin lämmin, että noston pitkittäminen kannatti ja toi juurikkaaseen todennäköisesti selvää satolisää.

Myös kylvösyvyys, muokkausten ajoittaminen, viljelykierto, lannoitus ja kasvinsuojelu herättivät keskustelua. Savikka oli erityisen hankala rikkaruoho juurikaspelloilla viime vuonna, mutta sitäkin pystyi hallitsemaan oikeilla toimenpiteillä. Kasvinsuojelussa tärkeää oli panelistien mukaan aikainen ensimmäinen käsittely ja mielellään toinen pienempi täsmäisku perään. Osa tämän lisäksi vielä viimeisteli harauksella rikkatorjunnan.

Hyvästä viljelykierrosta ja riittävästä lannoitusmäärästä on tärkeä huolehtia juurikkaan viljelyssä. Pää- ja sivuravinteiden ohella myös hivenet tulee olla kunnossa. Moni panelisteista muistutti myös maanparannusaineiden tärkeydestä.

Tuotantomäärän kasvu ensiarvoisen tärkeää

Sucros Oy:n ja Suomen Sokeri Oy:n toimitusjohtaja Matti Sipilä muistutti puheenvuorossaan, että sokerintuotantoa on tärkeää saada lisättyä Suomessa ja sitä kautta Säkylän sokeritehtaan käyntikautta pidennettyä. Tällä hetkellä Säkylän tehtaan käyntikauden pituus on vain puolet siitä, mitä se on Nordzuckerin muilla tehtailla.

Tuotantomäärän kasvu parantaisi Säkylän sokeritehtaan kustannustehokkuutta, mikä taas toisi mahdollisuuden korkeampaan jakovaraan. Näin kasvusta hyötyisivät niin viljelijät kuin yrityskin.

Tuotannon kasvua pyritään edistämään monin keinoin. MTK:n ja Sucroksen yhteisestä sopimuksesta Sucros parantaa juurikaslogistiikan ja kuljetuskorvauksien ehtoja ja ottaa käyttöön niin sanotun hallinnollisen listinnän.

Myös mm. urakointipalveluiden tarjoaminen tai hyödyntäminen, Sucroksen tarjoama koneinvestointien takaaminen sekä KWS Smart -konsepti ovat keinoja helpottaa juurikkaan viljelyä ja edistää sen kannattavuutta.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä