Olet täällä

Näin syntyi odotettu uuden sukupolven Synthia-kevätrypsi

Rypsinviljelyyn saadaan ensi keväänä lisää plussaa, kun uuden jalostusohjelman ensimmäinen lajike saapuu siemenkauppaan. Synthia on osa Borealin uutta Plus-lajikkeistoa, joka tuo selvää lisäarvoa pohjoisten olojen rypsinviljelyyn. Nyt Borealin kasvinjalostaja Katja Hämäläinen kertoo, kuinka tämä kauden odotetuin uutuuslajike sai alkunsa.

Hybridien ja populaatiolajikkeiden välimuoto

Borealin jalostama Synthia on uuden sukupolven rypsilajike, joka tuo merkittävän satoparannuksen viljelyssä oleviin rypseihin. Virallisissa lajikekokeissa ja käytännön siemenviljelyksillä Synthian on todettu olevan noin 10 % muita rypsilajikkeita satoisampi ja öljyntuottokyvyltään se on erinomainen.

Synthian tuoma satoparannus ei suinkaan ole sattumaa, vaan uuden lajiketyypin ansiota.

- Synthia on hybridilajikkeiden ja perinteisten populaatiolajikkeiden välimuoto, synteettinen lajike, joka syntyy kahden rypsilinjan välisistä ja sisäisistä risteytymistä, kertoo Borealin kasvinjalostaja Katja Hämäläinen.

Hämäläinen kertoo synteettisten lajikkeiden muodostuvan vanhemmaislinjoista, jotka yhdistettynä toisiinsa tuottavat korkean sadon aikaansaavan vahvan heteroosin. Synteettisten rypsien vanhemmaislinjat tuotetaan eristyksissä ja yhdistetään lopulta synteettisen lajikkeen kantasiemeneksi.

- Synthiankin jalostusmenetelmässä on hyödynnetty heteroosia, joka mahdollistaa hyvin elinvoimaisten lajikkeiden syntymisen. Samaa menetelmää käytetään myös hybridilajikkeiden jalostuksessa, kertoo Hämäläinen.

Lisää satoisuutta ja viljelyvarmuutta  

Synteettinen jalostusmenetelmä otettiin Borealilla käyttöön, kun rypsin jalostusohjelma uusittiin kokonaisuudessaan tavoitteena parantaa rypsin kilpailukykyä.

- Tavoitteissa onnistuttiin. Tuloksena syntyi Synthia, ensimmäinen uuden jalostusohjelman Plus-lajike, joka nostaa rypsin kilpailukyvyn aivan uudelle tasolle, kertoo Hämäläinen.

Uudentyyppisen jalostusmenetelmän ansiosta lajikkeen viljely- ja laatuominaisuudet onkin saatu kohdilleen.

Synthiassa korkeaan satopotentiaaliin yhdistyvät hyvä varrenlujuus ja aikaisuus eli ominaisuudet, joiden ansiosta tämän viljelyvarman lajikkeen tuotanto onnistuu aina IV-viljelyvyöhykkeellä saakka ja kaikilla maalajeilla.

- Sillä on markkinoiden vahvin varsi ja virallisissa lajikekokeissa se on tuottanut muita rypsejä selvästi korkeammat öljysadot. Kaiken kruunaa rypsilajikkeiston alhaisin lehtivihreäpitoisuus, kertoo Hämäläinen.

Tutustu Synthian ominaisuuksiin tarkemmin

Synthian kylvösiemen myydään yksiköissä

 

 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä