Viljan- ja perunantuotanto riittää kotimaan kulutukseen

Vain ruissato ei kata kotimaista kulutusta.

Viime syksyn 3,6 miljardin kilon viljasadosta vientiin menee 500 miljoonaa kiloa. Lähes 600 miljoonan kilon perunasato riittänee ensi syksyyn. Tämä selviää Luonnonvarakeskuksen uudesta peltokasvitilastosta.

Ohraa puitiin syksyllä 1,6 miljardia kiloa. Määrä on pysynyt samana viimeisen neljän vuosikymmenen ajan, mutta se on kymmenkertainen sata vuotta sitten korjattuun satoon nähden. Lukuun ottamatta mallasohraa sato käytetään lähes täysin kotieläinten rehuksi.

Kauraa korjattiin viljoista toiseksi eniten eli noin miljardi kiloa. Kaurasato on pysynyt samalla tasolla jo noin viisikymmentä vuotta. Kaurasadosta on viime vuosien aikana keskimäärin 80 miljoonaa kiloa käytetty ruoaksi, lähes 600 miljoonaa kiloa rehuksi ja 350 miljoonaa kiloa on mennyt vientiin.

Reilun 800 miljoonan kilon vehnäsadosta elintarviketeollisuus käyttää ruoanvalmistukseen 250 miljoonaa kiloa ja noin 430 miljoonaa kiloa käytetään maatiloilla rehuna. Viime syksyn vehnäsadosta arviolta 100 miljoonaa kiloa viedään ulkomaille. Ruis on ainoa vilja, jonka tuotanto ei riitä kotimaiseen käyttöön. Viime syksyn noin 87 miljoonan kilon sato jää laskennallisesti noin 10 miljoonaa kiloa alle vuosittaisen käytön.

Viime syksynä perunaa nostettiin saman verran kuin noin sata vuotta sitten eli lähes 600 miljoonaa kiloa. Korkeimmillaan perunasato oli 1950-luvulla. Huippusato saavutettiin sotien jälkeen vuonna 1948, jolloin se oli kaksi miljardia kiloa. Nykyinen tuotanto on melko tasapainossa kulutuksemme kanssa.

Lähde: Luke

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja