Oletko tutustunut peltomaan pieneliötilanteeseen?

Kevättöihin kannattaa ottaa lapio mukaan, kehottaa yhdysvaltalainen Succesfull Farming-sivusto.

Yhdysvaltalainen Succesfull Farming-sivusto kehottaa ottamaan kevättöihin lapion mukaan. Kylvö- ja maanmuokkaustöiden lomassa kannattaa välillä tarkistaa, kuinka paljon peltomaasta löytyy matoja, tuhajalkaisia, sittiäisiä ja muita maaperässä eläviä eliöitä.

Jos kouraan tarttuu useampi, voit olla tyytyväinen.

Pieneliöiden tärkeä rooli

Eileen Kladivko, Purduen yliopiston maatalousprofessori, kertoo näiden maaperässä asuvien organismien olevan peltomaan kasvukunnon kannalta paljon olennaisemmassa roolissa, kuin monesti ymmärretään.

- Madot parantavat maaperän huokoisuutta. Ne keventävät maaperää, sekoittavat sitä ja kaivavat käytäviä, jotka edesauttavat hyvää vesitaloutta ja tekevät tilaa kasvuston juurille, Kladivko kertoo haastattelussaan.

Sittiäiset puolestaan hajottavat orgaanista ainesta peltomaahan.

Tutki keväällä tai myöhään syksyllä

Matoja on kahden tyyppisiä. Maan pintakerroksissa viihtyvät, hieman punertavat ongenkoukkuun sopivat madot sekä syvemmälle kaivautuvat kastemadot. Nämä kastemadot voivat tehdä pystysuoria käytäviä miltei 2 metrin syvyyteen saakka.

Matotilannetta kannattaa professorin mukaan tarkastella etenkin joko keväällä tai myöhään syksyllä, kun ne ovat kaikkein aktiivisimmillaan.

Peltomaan analysointiin Kladivko antaa yksinkertaisen ohjeen.

Jos jokaisessa lapiollisessa on 3-4 matoa, peltomaa voi todennäköisesti hyvin. Jos ensimmäiset madot löytyvät vasta kymmenennen lapiollisen jälkeen, tilanne ei vaikuta kovinkaan hyvältä.

Lähde: Succesfull Farming

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja