Olet täällä

Kuuma kesäkuu koetteli Baltian maita – satoennusteet silti viime vuotta korkeammat

Ranskalaisen Strategie Grainsin tekemien analyysien mukaan Euroopan viljasadon odotetaan olevan viime vuotta parempi, huolimatta kuumasta ja sateettomasta kesäkuusta.

Varsinkin Latvia ja Liettua kärsivät kuivuudesta, todetaan VYR:n tiedotteessa. Viime kesän kuivuus ajoi maan vesivarat vähiin, eivätkä harvat sateet riittäneet pitämään kasvustoja kunnossa.

Satotasojen odotetaan kuitenkin olevan korkeammat kuin vuonna 2018. Liettuaan ennustetaan vehnän satotasoksi 4560kg/ha ja ohralle 3160kg/ha. Latviassa vehnän puijia odottanee 4250kg/ha ja ohralla 2890kg/ha.

Virossa sen sijaan kasvustot enteilevät huippusatoja: vehnällä 3850kg/ha ja ohralla 3470kg/ha.

Ruotsalaiset viljakasvustot näyttävät heinäkuun alussa lupaavilta. Vettä on riittänyt ja saanut tavallista paremmat kasvustot kasvattamaan suuret ja lihavat tähkät. Vaikka kesäkuun lopussa iskeneet kovat helteet herättivät huolta veden riittävyydestä, toivat heinäkuun viileä alku ja muutamat sateet helpotusta pelkoon.

Ruotsissa vehnän satoennuste on 6860kg/ha ja ohran 4860kg/ha.

Suomen viralliset satoennusteet julkaistaan heinäkuun puolivälissä. Vuonna 2018 sadot olivat vehnällä 2780kg/ha ja ohralla 3300kg/ha.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä