Olet täällä

Kasvihuoneanalyysit havaitsevat ongelmat ajoissa

Koroisten puutarhalla joulutähdet kasvavat hurjaa vauhtia sesongin lähestyessä. Noin hehtaarin kasvihuonepinta-alalla tuotetaan 7000m2 alalla 45 000 joulutähteä vuodessa ja valikoimaa löytyy toistakymmentä lajiketta. Suurin osa joulutähdistä myydään joulukuun puolenvälin jälkeen, mutta pikkujoulukauden kasvien pakkaaminen ja matka kohti kukkakauppoja, puutarhamyymälöitä ja tukkuja alkaa jo marraskuun lopulla.

Nopeus on valttia

Jos kasvihuonetuotannossa ilmene ongelmia, pitää syyt selvittää ja tarvittavat toimet tehdä nopeasti, sillä vaakalaudalla voi olla koko erä kasveja. Viime vuonna joulutähtien lehdet alkoivat kasvukauden edetessä muuttua vaalean vihreän juovikkaiksi. 

Syitä alettiin etsimään kasvianalyysien avulla. Oireilevista kasveista otetut lehtinäytteet lähetettiin Eurofins Viljavuuspalvelun laboratorioon tutkittavaksi.

Tytti Haahti ja Marjo Silván olivat tyytyväisiä kasvianalyysien nopeuteen.”Kasteluliuos tulee meillä eri säiliöistä ja ravinteet olivat menneet vääriin säiliöihin. Näin ollen ravinteet liukenivat kasteluveteen heikommin ja osa ravinteista jäi säiliön pohjaan möykyksi”, Marjo Silván Koroisten puutarhalta sanoo. ”Kasveille ravinteet olivat epätasapainossa ja myös pH:n kanssa oli ongelmia.”

Teetetystä analyysista saatiin tärkeää tietoa, jonka pohjalta emoliuosseokset saatiin vielä korjattua ennen joulutähtien toimitusta.

”Analyysistä selvisi mikä meillä oli ongelmana ollut ja näin saimme hyvää tietoa tulevaisuutta varten. Eurofinsin analyysi tulokset saimme nopeasti, mikä on todella tärkeä ongelmatilanteissa,” Koroisten puutarhan myyntitiimin vetäjä Tytti Haahti kertoo.

Vaikka näyte matkaakin pitkän matkan Hollantiin asti, tulee analyysitulokset kahden päivän sisällä lähetyksestä. Nopeuden lisäksi myös näytteiden lähetys on helppoa – DHL noutaa näytteet pihasta ja toimitusta pystyy seuraamaan koko matkan ajan.

Laaja valikoima analyyseja

Eurofins Viljavuuspalvelulla on hyvät työkalut erilaisten häiriöiden syiden tutkimiseen ja analyysejä voidaankin tehdä esimerkiksi raakavedestä, puristenesteestä, tippuvedestä, kasveista sekä kasvualustoista. Ravinneanalyysien tavoitearvot palvelusta löytyy yli 200 kasville. Kasvitauteja puolestaan voidaan analysoida DNA Multiscan -analyysilla, joista löytyy useammalle kasvilajille omat pakettinsa kyseiselle lajille tyypillisten kasvitautien selvittämiseksi.

”Testit kannattaa laittaa menemään ennen kuin tilanne on paha, niin pystytään vielä hyvin vaikuttamaan loppu kasvukauteen”, Manna Kaartinen Eurofinsiltä kertoo.

Alan huippuammattilaiset käytettävissä

Eurofins Viljavuuspalvelulta löytyy vahva kasvihuoneanalyysien puoli. Suuri osa näytteistä lähtee Eurofinsin laboratorioon Hollantiin, mistä löytyy kasvihuonetuotannon asiantuntijat. Plant Doctor -palvelun kautta puutarhatuotannon huippuammattilaiset tekevät kärsineen sadon syiden selvittämiseksi kattavan tutkimuksen sienten, bakteerien, hyönteisten ja virusten osalta. Analyysin valmistuttua palveluun kuuluu myös hoitotoimenpiteiden ja ennaltaehkäisevien toimenpiteiden neuvonta. Näin asiakas saa aina tarpeisiinsa räätälöidyn ratkaisun.

 Koroisten puutarhan valikoimasta löytyy toistakymmentä lajiketta joulutähtiä.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä