Olet täällä

Syysvehnälajikkeissa on eroja

Syysviljat pärjänneet hyvin

Kesä on ollut äärimmäisten olosuhteiden kasvukausi. Vaikka viljelyn tuloksia määrän tai laadun suhteen ei kesän osalta vielä tiedetä, niin syysviljat näyttävät pärjänneet vaihtelevissa kasvuoloissa vähintään kohtuullisesti. Syysviljojen viljelyssä on paljon positiivisia asioita, joskin tietysti myös riskejä. Työhuippujen tasaaminen, korkea satopotentiaali ja aito talvipeitteisyys kannustavat syysvehnän ja rukiin viljelyyn. 

Syysvehnälajikkeissa on eroja

Syysvehnälajikkeen valinnassa kannattaa varmistaa myllykäyttö kiinnittämällä huomio myös laatuominaisuuksiin. Syysvehnien lajiketarjonta on runsastunut viime vuosina selvästi. Koska talvehtiminen on syysvehnän viljelyssä haaste, niin usein huomio kiinnittyy viljelyvarmuuteen ja talvenkestävyyteen. Nämä ominaisuudet ovatkin ehdottoman tärkeitä, mutta siitä huolimatta kannattaa kysellä siemenen myyjältä myös tietoja käyttölaadusta; valkuaispitoisuudesta ja sakoluvusta. Lajiketta ei kannata valita, jos sen laaduntuottokyvystä ei ole tietoa. 

Raisioon toimitettiin viime kautena 11 eri syysvehnälajiketta, joista kaksi oli selvästi yli muiden; Ceylon ja Skagen. Näiden kahden lajikkeen vastaanottomäärät olivat samalla tasolla ja ne kattoivat noin 60 % kaikesta vastaanotetusta syysvehnästä. Laaduissa oli kuitenkin merkittävä ero. Skagenin keskimääräinen valkuaispitoisuus oli 13,2% kun Ceylonin prosenttiyksikön alhaisempi.

Koska valkuaispitoisuus usein ratkaisee syysvehnän osalta sopivuuden myllykäyttöön, niin siksi myös syysvehnän luontaisiin laatuominaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomioita. Magnifik, joka oli kolmanneksi yleisin syysvehnä, niin sen laatu asettui Ceylonin ja Skagenin väliin.

Viljelysopimuksia syysvehnästä ja rukiista kaudelle 2021

Raisio tekee edelleen viljelysopimuksia syysvehnästä ja rukiista. Syysvehnälle olemme avanneet satokauden 2021 hinnan. Hintatiedot löytyvät nettisivuiltamme.

Lue lisää syysvehnälajikkeiden laadusta

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä