29.06.21

Nopeasti kehittyvissä viljakasvustoissa punahomeen torjunta-aika pian käsillä

Punahomeen torjuntaan kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti kauralla ja kevätvehnällä, sekä tiloilla, joilla on ollut toksiiniongelmia edellisinä vuosina.

Viljakasvustojen kehitys on nyt lämpimässä nopeaa, ja punahomeen oikea torjuntahetki saattaa vilahtaa ohi hetkessä. Toukokuun puolessa välissä kylvetyt kasvustot ovat lippulehtivaiheessa ja tulossa tähkälle, mutta ensimmäiset, huhtikuun lopun ja toukokuun alun kylvökset ovat jo kukintavaiheessa.

Punahomeen torjunta kannattaa tehdä rehevissä ja hyvän sato-odotuksen kasvustoissa, joihin on satsattu muutenkin. Torjuntaan kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti kauralla ja kevätvehnällä, ja tiloilla, joilla sadossa on todettu edellisvuosina toksiiniongelmia. Riskiä lisää myös viljavaltainen viljelykierto.

Punahomeen tartunta tapahtuu viljan kukintavaiheessa, joka ajoittuu ohralla heti tähkän tullessa ulos tupesta ja vehnällä sekä kauralla hieman myöhemmin tähkän ja röyhyn esilletulon jälkeen. Punahomeen riskiä voidaan arvioida kukinta-aikana tarkkailemalla sademäärää ja yli 80 % kosteuden viipymää kasvustossa. Riski kasvaa merkittävästi, mikäli kostea, lämmin ja sateinen sää jatkuu pari viikkoa kukinnan alun jälkeen. Riskiä hometoksiineille lisää myös se, jos lohkolla on viljelty viljaa useina peräkkäisinä vuosina, kylvösiemen on ollut peittaamatonta ja kunnostamatonta, tai edellisvuoden kasvintähteitä on pellon pinnalla runsaasti.

Oikea ajoitus torjuntaan

Punahomeen torjunta tulee tehdä oikeaan aikaan heti, kun ensimmäiset merkit kukinnasta eli kellertävät heteet näkyvät. Oikean torjunta-ajankohdan havaitseminen kauralla voi olla vaikeaa, koska kauran kukinta ei ole näkyvää. Kauran kukinnan voi todeta muutama päivä röyhylle tulon jälkeen, röyhyn ollessa täydessä koossaan. Kukinta alkaa röyhyn yläosista ja etenee röyhyn alaosaan. Kukinta kestää kauralla jopa 10-15 vrk, mutta torjunta tulee ajoittaa kukinnan alkuvaiheeseen.

Punahomeen torjunta ei anna täyttä suojaa, mutta voi parhaimmillaan alentaa toksiinipitoisuuksia selvästi alle raja-arvojen. Laatuvaatimukset täyttävän viljan tuottamiseen niissä kasvustoissa, joissa siihen on vielä mahdollisuus, kannattaa nyt satsata.

Torjunta vaikuttaa vain DON-toksiiniin, mutta se ehkäisee samalla myös muiden tautien etenemistä kasvustoissa, mikä voi näkyä merkittävinä sadonlisinä. Torjunta antaa suojan lehtilaikkutaudeille sekä ruosteille, jotka ilmaantuvat kasvustoihin yleensä myöhemmin kasvukaudella.

Torjuntaan on käytettävissä useita punahomeen torjuntaan tarkoitettuja valmisteita kuten Artina, Delaro, Juventus, Elatus Era, Librax, Priaxor Power Pack, Proline, Proline Xpert ja Prosaro sekä näiden rinnakkaistuontivalmisteet.

VYR seuraa viljojen punahometilannetta sadonkorjuun lähestyessä, ja tiedottaa tilanteesta säännöllisesti. Punahomeen aiheuttaman hometoksiiniriskin hallintakeinot on koottu VYR:n sivuilla olevaan esitteeseen. Esitteen riskitaulukosta voi tarkistaa, mitkä tekijät lisäävät hometoksiiniriskiä viljan viljelyssä.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja