Huolellisesti otettu viljan esitäyte säästää monelta riesalta erityisesti tänä vuonna

Vaikean kasvukauden ja korjuuolosuhteiden jälkeen on tärkeää ottaa viljasta esinäyte ja toimittaa se laatuanalyyseihin, vaikka myyntiaikeita ei vielä olisikaan. Tämä parantaa viljan käyttösuunnitelmia ja vältytään ikäviltä yllätyksiltä viljan vastaanotossa tai kuormien palautuksilta.

Vaikka vilja myytäisiin toiselle tilalle tai käytettäisiin omalla tilalla rehuksi, analyysillä varmistetaan viljan laatu ja sen turvallisuus ruokinnassa. Korjuukaudelle osuneet runsaat sateet ovat tänä vuonna lisänneet viljan hometoksiiniriskiä, joten viljasta kannattaa selvittää pikamittauksella DON-hometoksiinitilanne. Erityisesti sateiden alle jääneiden ja lakoontuneiden kasvustojen laatu on syytä varmistaa. Hyviä ja huonoja eriä ei myöskään saisi sekoittaa keskenään.

Viljan esinäytteen ottaminen ja analyysien teettäminen antaa tietoa viljan parhaasta käyttötarkoituksesta ja vähentää lisäkustannuksien riskiä. Analyysejä, mukaan lukien hometoksiinianalyysit, tekevät muun muassa Luonnonvarakeskus, Eurofins, Suomen Viljava Oy, NSL LAB, Ruokavirasto sekä teollisuuden ja kaupan viljan vastaanotto.

Näytteenotto viljaerästä on tehtävä huolellisesti. Viljaerästä on otettava riittävä määrä osanäytteitä ja sekoitettava ne huolellisesti esinäytteen edustavuuden varmistamiseksi, koska mm. hometoksiinit eivät esiinny tasaisesti puidussa viljaerässä. On myös hyvä huomioida, että sadon laatua voidaan parantaa lajittelulla. Korkeat toksiinipitoisuudet ovat yleensä kevyissä, punahomeen surkastuttamissa jyvissä.

VYR on tehnyt edustavan viljanäytteen otosta myös videon. VYR on myös koonnut esitteen punahomeen aiheuttaman hometoksiiniriskin hallintakeinoista. Esitteen riskitaulukosta voi tarkistaa, mitkä tekijät lisäävät hometoksiiniriskiä viljan viljelyssä.


Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja