Myllyviljojen laatu yllätti

Vaiherikkaan talven ja olosuhteiltaan vaihtelevan kasvukauden jälkeen on hienoa havaita, että viljan laatu on hyvä.

Sekä kevätvehnässä että kaurassa myllykelpoisen viljan osuus on korkea. Vaikka olosuhteilla on valtava merkitys, niin itsestään ei laatu koskaan synny. Kiitos kaikille Raision sopimusviljelijöille panostuksesta viljelyyn ja laadun tuottamiseen.

Kevätvehnän sakoluvut ovat viime vuosia korkeammat ja hylättyjä eriä sakoluvun perusteella ei juuri ole. Valkuaispitoisuuskin on hyvä ja suurin osa Raisioon toimitetuista esinäytteistä täyttää myllyvehnän vastaanottovaatimukset. Syysvehnän valkuaispitoisuudet ovat selvästi viime vuotta alhaisemmat, joten aika harva erä voidaan myllylle vastaanottaa ja jauhoksi jauhaa.

Suurimokauran jyväkoko ja paino vaihtelee, sillä osa pelloista kärsi niin pitkistä poutajaksoista, että veden puute vaikutti kauran laatuun. Pääsääntöisesti laatu on kuitenkin erinomaista ja ero viime vuoteen on huima. Hometoksiineja on jonkin verran. Ongelma on kuitenkin melko paikallinen ja kohdentuu puintikauden loppupuolella puituihin eriin.

Rukiin sakolukutaso on viime vuosia alhaisempi ja vaihteluväli on ehkä viime vuosia suppeampi. Keskimääräinen sakoluku on 220, kun viime vuonna keskiarvo oli 240. Torajyvää esiintyy jonkin verran, joka on seurausta ankaran talven harventamien epätasaisten kasvustojen. Raisiolle toimitetuissa erissä laatu on kuitenkin ollut hyvä myös torajyvien suhteen.

Lue laajempi juttu myllyviljojen laadusta Raision verkkosivuilta.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja