Olet täällä

Kiinan ja USA:n tullinokittelun kierrokset kiihtyvät

Kiina on asettanut tuntuvat tullimaksut yhdysvaltalaiselle sianlihalle vastineena Yhdysvaltojen asettamiin Kiinan tuontitulleihin, Global Meat News kertoo. Jatkossa yhdysvaltalaiselle, Kiinaan vietävälle sianlihalle mätkähtää 25 prosentin tullimaksut.

Tulleja määrättiin myös muille maataloustuotteille, kuten yhdysvaltalaisille hedelmille ja viinille.

Kiina reagoi hyvin nopeasti Yhdysvaltojen asettamiin tulleihin. Tällä Kiina saattoi viestittää USA:n päättäjille, että uusia tullimaksuja ei kannata asettaa – tai saa samalla mitalla takaisin.

USA asettaa kiinalaistuotteille tulleja 40 miljardin euron edestä

Yhdysvallat määräsi Donald Trumpin johdolla aiemmin 25 ja 10 prosentin tullimaksut Kiinasta tuotavalle teräkselle ja alumiinille.

Eilen USA julkaisi kattavan listan tuontitullien kohteeksi joutuvista kiinalaistuotteista, YLE uutisoi. Tulleja asetetaan 50 miljardin dollarin eli noin 40 miljardin euron edestä, yhteensä 1300 tuotteelle.

Trump haluaa tulleilla suojata kotimaista tuotantoa ja kasvattaa amerikkalaisten tuotteiden kysyntää. USA myös syyttää Kiinaa amerikkalaisen teknologian kopioinnista ja väärentämisestä.

Kiina on tuominnut jyrkästi USA:n tuontitullit ja aikoo reagoida myös uusiin tuontitulleihin vastaavalla laajuudella.

Suomalainen sianliha voi hyötyä tulleista

Kiinan ja Yhdysvaltojen tullinokittelun vaikutukset voivat näkyä myös Suomessa. Asiantuntijoiden mukaan sianliha voi olla yksi harvoista voittajista: suomalaisen sianlihan kuluttajahinta saattaa nousta ja vienti Kiinaan kasvaa.

Mikäli nokittelu kasvaisi laajemmaksi kauppasodaksi, viennistä riippuvainen Suomi kärsisi selvästi, sillä investoinnit vähenisivät ja maailmankaupan kasvu hidastuisi.

 

Lähde: Global Meat News, YLE

Kommentit

Samankaltaista sisältöä