17.09.18

Afrikkalainen sikarutto levisi jo Belgiaan – Suomessa selvitetään villisika-aidan rakentamista Suomen ja Venäjän välille

Afrikkalainen sikarutto jatkaa nopeaa leviämistään Euroopassa. Uusimmat tautitapaukset todettiin kuolleista villisioista Belgian eteläosassa lähellä Ranskan ja Luxemburgin rajaa torstaina.

Afrikkalaisen sikaruton (ASF) nopea leviäminen Euroopassa jatkuu, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tiedottaa. Uusimmat tautitapaukset todettiin kuolleista villisioista Belgian eteläosassa lähellä Ranskan ja Luxemburgin rajaa torstaina 13. syyskuuta.

Alueella on tiheä villisikakanta, ja taudin esiintyminen villisioissa lisää riskiä tartunnan leviämisestä myös sikatiloille ja naapurimaihin.

Aiemmin syyskuussa tautia todettiin ensi kertaa Bulgariasta ja elokuun alussa myös ensimmäistä kertaa Kiinasta. Romaniassa, jossa ASF todettiin ensimmäisen kerran viime vuoden heinäkuussa, on tautitapauksia todettu jo lähes tuhannessa takapihasikalassa sekä erittäin isossa sikalakompleksissa.

Afrikkalaista sikaruttoa esiintyy myös lähempänä Suomea, kuten Baltian maissa ja Venäjällä. Taudin pelätään leviävän Suomeen joko ihmisten toimesta tai vaeltavien villisikojen mukana.

Villisikoja varten rakennettava aita Suomen ja Venäjän rajalle selvityksen alla

Afrikkalainen sikarutto ei tartu ihmiseen, mutta aiheuttaa sikojen ja villisikojen vakavan sairastumisen ja kuoleman. Tautiin ei ole hoitoa tai rokotetta.

Sioille aiheutuvan kärsimyksen lisäksi afrikkalainen sikarutto aiheuttaa esiintymisalueillaan mittavia taloudellisia tappioita eläinten hävittämisen, tilojen saneerauksen ja sikojen siirtorajoitusten vuoksi.

Suomessa yhden taudinpurkauksen on arvioitu maksavan useita kymmeniä miljoonia euroja vuodessa, erityisesti sianlihan vientiin aiheutuvien häiriöiden johdosta.

Luonnonvarakeskus selvittääkin parhaillaan, kannattaisiko Suomen ja Venäjän rajalle pystyttää aita estämään villisikojen leviämistä Suomen puolelle. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus.

Noudata sikaeläinten ja niistä saatavien tuotteiden maahantuontiohjeita

Afrikkalaista sikaruttoa aiheuttava virus tarttuu sioista toisiin sikoihin ja säilyy erittäin hyvin muun muassa sianlihatuotteissa, esimerkiksi makkaroissa.

Taudin maahantulon torjumiseksi jokaisen tartunta-alueelle matkustavan on Suomeen palatessaan erittäin tärkeää noudattaa sikaeläinten ja niistä saatavien tuotteiden maahantuontia koskevia ohjeita ja kieltoja.

Lähde: Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Maaseudun Tulevaisuus

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja