Olet täällä

Afrikkalainen sikarutto levisi jo Belgiaan – Suomessa selvitetään villisika-aidan rakentamista Suomen ja Venäjän välille

Kuva: Pixabay

Afrikkalaisen sikaruton (ASF) nopea leviäminen Euroopassa jatkuu, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tiedottaa. Uusimmat tautitapaukset todettiin kuolleista villisioista Belgian eteläosassa lähellä Ranskan ja Luxemburgin rajaa torstaina 13. syyskuuta.

Alueella on tiheä villisikakanta, ja taudin esiintyminen villisioissa lisää riskiä tartunnan leviämisestä myös sikatiloille ja naapurimaihin.

Aiemmin syyskuussa tautia todettiin ensi kertaa Bulgariasta ja elokuun alussa myös ensimmäistä kertaa Kiinasta. Romaniassa, jossa ASF todettiin ensimmäisen kerran viime vuoden heinäkuussa, on tautitapauksia todettu jo lähes tuhannessa takapihasikalassa sekä erittäin isossa sikalakompleksissa.

Afrikkalaista sikaruttoa esiintyy myös lähempänä Suomea, kuten Baltian maissa ja Venäjällä. Taudin pelätään leviävän Suomeen joko ihmisten toimesta tai vaeltavien villisikojen mukana.

Villisikoja varten rakennettava aita Suomen ja Venäjän rajalle selvityksen alla

Afrikkalainen sikarutto ei tartu ihmiseen, mutta aiheuttaa sikojen ja villisikojen vakavan sairastumisen ja kuoleman. Tautiin ei ole hoitoa tai rokotetta.

Sioille aiheutuvan kärsimyksen lisäksi afrikkalainen sikarutto aiheuttaa esiintymisalueillaan mittavia taloudellisia tappioita eläinten hävittämisen, tilojen saneerauksen ja sikojen siirtorajoitusten vuoksi.

Suomessa yhden taudinpurkauksen on arvioitu maksavan useita kymmeniä miljoonia euroja vuodessa, erityisesti sianlihan vientiin aiheutuvien häiriöiden johdosta.

Luonnonvarakeskus selvittääkin parhaillaan, kannattaisiko Suomen ja Venäjän rajalle pystyttää aita estämään villisikojen leviämistä Suomen puolelle. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus.

Noudata sikaeläinten ja niistä saatavien tuotteiden maahantuontiohjeita

Afrikkalaista sikaruttoa aiheuttava virus tarttuu sioista toisiin sikoihin ja säilyy erittäin hyvin muun muassa sianlihatuotteissa, esimerkiksi makkaroissa.

Taudin maahantulon torjumiseksi jokaisen tartunta-alueelle matkustavan on Suomeen palatessaan erittäin tärkeää noudattaa sikaeläinten ja niistä saatavien tuotteiden maahantuontia koskevia ohjeita ja kieltoja.

 

Lähde: Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Maaseudun Tulevaisuus

Kommentit

Anonymous

Suomenlahdelta lähtien voisi aitaa alkaa vetämään niinpaljon kuin rahaa riittää ja seurata tilannetta.

Anonymous

Ensimmäinen toimenpide pitäisi olla käsiin räjähtämässä olevan kotimaisen villisikakannan poistaminen. Vaikka olen itsekin metsästäjä, niin epäilen, että seurat, joiden alueella villisikoja on, niin he välttävät ampumasta "viimeistä" sikaa ja tulevat näinollen suojelleeksi villisikakantaa. Nyt voisi nopeasti toimia vielä tänä syksynä niin, että suositellaan hirvieläinjahdin yhteydessä ammuttavaksi myös villisika.
Kannatan myös aidan rakentamisen harkitsemista, mutta en usko sen estävän sikojen tulemista kokonaan, koska aitoihin jää aukkoja kuitenkin ja merenlahtia ei voi aidata.
Valitettavasti metsästäjät eivät toimi aina vastuullisesti, vaan pyrkivät suojelemaan metsästettävää kantaa. Myös hirvieläinjahdissa on nähtävissä, että osa metsästäjistä ei haluaisi vähentää voimakkaasti hirvieläinkantaa, kun heille se on hyvä karja kasvattaa muiden metsissä. Vielä he ovat vähemmistössä, mutta kaupunkilaisten määrän lisääntyminen seuroissa, merkitsee myös erilaista suhtautumistapaa metsästykseen.Radikaali toimenpide olisi se, että seurat pakotettaisiin villisian metsästykseen ja jos he eivät suostu hävittämään villisikakantaa alueeltaan, niin se olisi mahdollista muiden metsästäjien tehdä.

Samankaltaista sisältöä