Olet täällä

Erikoiskasvit kiinnostivat Etelä-Savon peltopäivässä

Erikoiskasvit kiinnostivat Etelä-Savon peltopäivässä

Viime viikon torstaina pidettiin Mikkelissä Etelä-Savon peltopäivä. Tapahtuman pääjärjestelijöinä toimivat ProAgria Etelä-Savo, Luonnonvarakeskus ja Helsingin yliopisto Ruralia-instituutin ja Luomuinstituutin hankkeilla. Mukana oli myös runsaasti eri toimialojen yhteistyökumppaneita. Viljelijän Bernerillä oli esillä useita erikoiskasvien näyteruutuja.

Rehumaissi oli näyteruutujen kookkain kasvi. Viljelijän Berner kylvi keväällä Samco-viljelytekniikalla havaintoruudut ilman muovia (kuvassa vasemmalla) ja muovin kanssa. Asko Seppänen seisoo eri kylvömenetelmien keskellä, ja kuten kuvasta näkyy on maissin pituuksissa suuri korkeusero. Nyt loppukesällä yön pimeyden lisääntyessä maissin kasvu entisestään kiihtyy. Korjuuseen mennessä muovikasteessa olevalle maissille muodostunee korkeutta yli kolme metriä. Viileänä kesänäkin se ehtii kasvattamaan ravintoarvoltaan tärkeitä tähkiä.

Aikainen ja satoisa Nagano -kevätruisvehnä on maissin tavoin uusi tervetullut täydennysrehu täydentämään nurmirehun ruokintaa. Se korjataan tähkän jyvien taikinatuleentumisvaiheessa. Yhdellä korjuukerralla saadaan satoa kolmen nurminiiton verran.

 

Kevätruisvehnään voidaan kylvää mukaan myös valkuaiskasveja kuten hernettä ja härkäpapua. Näyteruudulla oli kylvetty Naganon mukaan ensi vuonna käyttöön tulevaa uutta Sampo -härkäpapulajiketta.

 

 

 

 

Hyvän kannattavuuden ansiosta kuminan viljelyyn on kiinnostusta. Perustamisvuonna sen rikkakasvien torjunta on haasteellista, erityisesti oikeiden torjunta-ajankohtien suhteen. Tärkeimmästä ruiskutuksesta juuri ennen kuminan taimettumista myöhästyttiin tällä näyteruudulla. Tämän johdosta otettiin testiin neljän eri valmisteen yhdistelmä. Käsittely tehtiin kuminan ensimmäisen kasvulehden kasvaessa Fenixin, Goltixin, Lentagranin ja Stompin seoksella. Torjuntatulos oli varsin hyvä, mutta tavoitteena tulee aina olla ensimmäinen ruiskutus ennen kuminan taimettumista.

 

 

Viljelijän Bernerillä oli näyteruutuja myös luomuosastolla kauralla. Peittaukseen käytettiin uutta luomuhyväksyttyä Terios -mangaanipeittausainetta, myöhemmin Multiplea hivenlannoitusruiskutuksiin sekä kylvölannoituksessa Greencare Pro Ca/Mg –lannosta.

www.viljelijänberner.fi

 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä