04.04.17

Vuoden nousijoina kumina ja härkäpapu

Vuoden 2016 viljelykasvien kolmen kärkenä oli nurmi, ohra ja kaura.

Vuoden 2016 viljelykasvien kolmen kärkenä oli nurmi, ohra ja kaura. Lähes kolmanneksella viljelyalasta tuotettiin säilörehu-, laidun- tai kuivaheinänurmea. Ohraa kasvoi lähes viidenneksellä viljelymaasta ja kauraa15 prosentilla.

Kauran viljelyala oli suurimmillaan vuonna 1975, mutta koki notkahduksen 2010-luvulla. Kaura on kuitenkin pysynyt yhtenä Suomen eniten viljellyistä kasveista viimeisen sadan vuoden ajan.

”Tilastoissa ovat pysyneet koko tilastoinnin ajan nurmikasvien lisäksi ohra, kaura, vehnä ja ruis sekä peruna ja herne. Sokerijuurikas tuli tilastoitavien kasvien joukkoon 1940-luvulla ja rypsi 1950-luvun alussa”, sanoo yliaktuaari Anneli Partala Luonnonvarakeskuksesta.

Tuoreimpina tulokkaina kumina ja härkäpapu

Kuminan ja härkäpavun viljelyalat ovat kasvaneet, mutta silti niiden osuus kokonaisviljelyalasta jää alle prosenttiin. Nousijoita ovat olleet myös rypsi ja rapsi. Niitä molempia viljelläänkin yli prosentin alalla tilastoitavasta viljelysmaasta.

Vuoden 2016 tiedot selviävät Luken käytössä olevasta maatalousmaa-tilastosta. Ensi kesäkuussa on saatavilla 2017 vuoden viljelyalojen annakkotietoa.

Lähde: Luonnonvarakeskus, Luke

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja