Olet täällä

Joka kymmenes sikatila lopettaa tänä vuonna – kotimaiset joulukinkut saattavat loppua kesken

Tänä vuonna sianlihaa tuotetaan ensimmäistä kertaa Suomessa vähemmän kuin suomalaiset syövät. Tilojen väheneminen heijastuu myös tulevaan juhlakauteen: suomalainen joulukinkku voi olla pian joulupöydässä harvinainen herkku.

Sikatilalliset lopettavat nyt hurjalla vauhdilla: viime vuonna sikatilojen määrä väheni Suomessa 13 prosenttia vuoteen 2016 verrattuna, maa- ja metsätalousministeriö tiedottaa. Vuoden 2018 saldoksi on arvioitu myös 10-13 prosentin laskua viime vuodesta. Jos arvio käy toteen, Suomessa on kuluvan vuoden jälkeen enää alle tuhat sikatilaa.

Tuotannon väheneminen vaikuttaa myös vientiin

Suomen Sikayrittäjät ry:n puheenjohtaja Ari Berg kertoo, että kuluvana vuonna on tapahtunut historiallinen käänne: Suomessa tuotetaan nyt vähemmän sianlihaa kuin mitä suomalaiset syövät.

”Viime vuonna Suomessa tuotettiin 182 miljoonaa kiloa sianlihaa. Nyt on ennustettu, että määrä putoaisi jopa 170 miljoonaan kiloon tai sen alle”, Berg kertoo.

Heikko kannattavuus näkyy myös siinä, että tilallisten rakennukset ja laitteet ovat vanhoja.

”Uudisinvestointeja ei ole tehty, koska pääomaa ei ole”, Berg sanoo.

Hänen mukaansa epävarmuus heijastuu myös rahoituspuolelle, ja rahoittajatkin ovat tulleet varovaisemmiksi. Tuotannon väheneminen heijastuu myös sianlihan vientiin.

”Kun tuotanto vähenee rajusti, myös vienti vähenee, sillä lihaa tarvitaan kotimaassa enemmän”, Berg sanoo.

Miten käy suomalaisen joulukinkun?

Suomalaiset syövät keskimäärin 7 miljoonaa kiloa kinkkua vuodessa. Liha-alan yhdistyksen Lihatiedotuksen mukaan valtaosa viime vuonna ostetuista joulukinkuista oli suomalaisia joulukinkkuja, ja ulkomaisten joulukinkkujen osuus oli hieman alle kuusi prosenttia.

Nyt kotimaisen joulukinkun saatavuus on kuitenkin vaarassa, sillä tilamäärän laskiessa sikoja kasvatetaan Suomessa huomattavasti aiempaa vähemmän. Joulun alla kasvatusmäärä pysyy tasaisena, eikä sitä nosteta.

”Teurastusmääriä voidaan säätää hieman, mutta se on marginaalista”, Berg sanoo.

Berg neuvookin kaikkia suomalaisen joulukinkun mieliviä olemaan tänä vuonna erityisen ajoissa liikkeellä.

”Kannattaa varautua tilanteeseen ja varata joulukinkku mahdollisimman pian”, Berg sanoo.

 

Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö

Kommentit

Samankaltaista sisältöä