Olet täällä

Yhdysvaltalaisissa puulavoissa mäntyankeroisia

Suomesta on löytynyt eläviä mäntyankeroisia. Ankeroiset löytyivät Eviran tekemässä tarkastuksessa Yhdysvalloista tulleista puulavoista. Puulavat hävitettiin polttamalla.

Mäntyankeroinen on mikroskooppisen pieni sukkulamato ja sille altistuneet havupuut kuolevat kokonaan. Tämä ainoastaan havupuissa elävä tuholainen on Euroopassa levinnyt Portugaliin ja Espanjaan. Laji leviää helpoiten maasta maahan puisten pakkausmateriaalien mukana.

Mäntyankeroisen leviämistä ennaltaehkäistään pakkausmateriaalien kuumakäsittelyllä.

”Yhdysvaltalaisissa puulavoissa oli määräysten mukainen käsittelystä kertova leima, mutta siitä huolimatta niistä löytyi elävää mäntyankeroista. Se saattaa johtua esimerkiksi siitä, että kuumennuskäsittely ei ole ollut riittävän tehokas. Mäntyankeroista löytyy puupakkauksista kerran tai pari vuodessa, joinakin vuosina ei ollenkaan”, toteaa jaostopäällikkö Raija Valtonen Eviran kasvinterveysyksiköstä.

Suomeen saapuvia pakkausmateriaaleja valvotaan säännöllisesti. Samoin riskialueiden kuten satamien lähellä kasvavista puista otetaan näytteitä mahdollisten mäntyankeroisesiintymien varalta.

 

Lähde: Evira

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä