07.11.22

Metsien ympäristötukivaroihin tulossa ensi vuonna merkittävä lisäys

Metsän määräaikaisesta suojelusta maksetaan metsänomistajalle korvauksena ympäristötukea. Ympäristötukisopimuksia on solmittu viime vuosina yhä enemmän, koska ympäristötukimäärärahoja on lisätty. Ensi vuoden talousarvioesityksessä ympäristötukiin on tulossa merkittävästi lisää varoja.

Ensi vuoden talousarviossa esitetään yhteensä 17,5 miljoonan euroa tukea luonnonhoitoon. Tuesta noin 14,5 miljoonaa olisi käytettävissä ympäristötukeen. Kuluvana vuonna ympäristötukirahoitusta on ollut noin 8 miljoonaa euroa.

"Korotus on merkittävä ja siksi maanomistajien on hyvä selvittää ympäristötuen hakemista metsäalan toimijoiden kanssa, jotka ovat laajentaneet palveluntarjontaansa ympäristötukihakemusten valmisteluun", toteaa luonnonhoidon johtava asiantuntija Riitta Raatikainen Suomen metsäkeskuksesta.

Eduskunta käsittelee parhaillaan ensi vuoden talousarviota, joka vahvistuu vuoden lopulla. Metsäkeskus alkaa suunnittelemaan ensi vuonna myös Helmi-elinympäristöohjelman mukaisia luonnonhoitohankkeita, jotka avataan tulevina vuosina luonnonhoidon hankehakuun.

Metsäkeskus tiedottaa metsänomistajia, joilla erääntyvä sopimus

Ensi vuonna erääntyy lähes 700 ympäristötukisopimusta yli 4 000 hehtaarin alalta. Metsäkeskus tiedottaa vuoden lopulla kirjeitse metsänomistajia, joilla on erääntyviä sopimuksia. Tiedotekirjeessä kerrotaan muun muassa uuden sopimuskauden mahdollisuuksista.

Metsäkeskus ylläpitää myös toimijarekisteriä, josta metsänomistajien on helppo löytää omalta alueeltaan toimijat, jotka auttavat käynnistämään uuden sopimuskauden tai kokonaan uuden hakemuksen valmistelun.

Metsäkeskuksen Metsään.fi -palvelussa metsänomistaja voi tehdä palvelupyynnön haluamalleen toimijalle ja pyytää apua ympäristötukihakemuksen valmistelussa.

Lisätietoja ympäristötuesta löytyy Metsäkeskuksen nettisivuilta.

Metka tuo muutoksia hakemusten jättöaikaan

Metsätalouden uuden kannustejärjestelmän, metkan, on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2024 alusta. Se vaikuttaa ensi vuonna myös ympäristötukihakemusten jättöaikaan, eli hakemukset pitää jättää Metsäkeskukseen 1.10.2023 mennessä. Hakemusten valmistelua tulee painottaa alkuvuoteen ja -syksyyn.


Lähde: Suomen metsäkeskus (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja