10.10.23

Vilja voi pilaantua myös varastossa

Tänä syksynä viljan korjuu jouduttiin tekemään sateiden välissä lyhyitä poutajaksoja hyödyntäen. Kuivauksen jälkeen siiloon jo siirretyn viljan laatua kannattaa seurata, etenkin viimeisimpien puintien osalta, ja tarkistaa vielä viljan kosteustilanne. Myös riski hometoksiineista on tänä vuonna normaalia korkeampi.

Tarkkaile varastoidun viljan kosteutta

Tämän syksyn puintikaudella lyhyet poutajaksot oli välttämätöntä hyödyntää alusta loppuun. Tällöin kuormat saattoivat ruuhkautua kuivurille ja vilja joutui odottamaan puintikosteana kärryissä tavanomaista pidempään. Tämä on ollut omiaan lisäämään viljan laaturiskiä ja etenkin punahomeen aiheuttamat hometoksiinit voivat lisääntyä kosteana seisovassa kuormassa.

Tänä syksynä myös viljan kuivaaminen on voinut muodostua tiloilla pullonkaulaksi, eikä viljaa ole kuivattu riittävästi. Mahdollista on myös, että viljan kosteusmittarin kalibrointi on jäänyt tekemättä. Viljan vastaanotossa on nimittäin paikoin havaittu, että jyvien kosteus on toimitetuissa erissä tavanomaista korkeampi, yli 14 %, jopa 16 %. Siiloon siirretyn viljan kostetutta kannattaakin nyt seurata.

Hometoksiiniriski korkealla

Jos viljaerät on kuivattu huolellisesti alle 14 %:n kosteuteen ja kierrätetty kuivurissa niin, että kevyet jyvät, roskat, homepöly ja muut epäpuhtaudet ovat lähteneet tehokkaasti pois, laatu säilyy hyvänä ja hometoksiinien riski pienenee. Viljan kukinta-aikaan ja korjuukaudelle osuneet runsaat sateet ovat tänä vuonna lisänneet viljan hometoksiiniriskiä monen rauhallisen vuoden jälkeen.

Hometoksiinien pikamittaus on syytä teettää, jotta saadaan selville viljaerien turvallisuus ja suositus jatkokäyttöön. Erityisesti sateiden alle jääneiden ja lakoontuneiden kasvustojen laatu on hyvä varmistaa.

On myös hyvä huomioida, että sadon laatua voidaan parantaa lajittelulla. Korkeat toksiinipitoisuudet ovat yleensä kevyissä, punahomeen surkastuttamissa jyvissä.

Esinäytteet ja laatuanalyysi viljasta hyvissä ajoin

Tänä syksynä on myös tärkeää ottaa viljasta esinäyte ja toimittaa se laatuanalyyseihin, vaikka vielä ei olisi aikeita myynteihin. Tämä parantaa viljan käyttösuunnitelmia ja vältytään ikäviltä yllätyksiltä viljan vastaanotossa tai kuormien palautuksilta. Viljan esinäytteen ottaminen ja analyysien teettäminen antaa tietoa viljan parhaasta käyttötarkoituksesta ja vähentää lisäkustannuksien riskiä.

Näytteenotto viljaerästä on tehtävä huolellisesti. Viljaerästä on otettava riittävä määrä osanäytteitä ja sekoitettava ne huolellisesti esinäytteen edustavuuden varmistamiseksi.

Viljan käyttölaadun lisäksi näytteestä kannattaa selvittää pikamittauksilla DON-hometoksiinitilanne. Analyysejä, mukaan lukien hometoksiinianalyysit, tekevät muun muassa Eurofins, Suomen Viljava Oy, NSL LAB, Luonnonvarakeskus, Ruokavirasto, sekä teollisuuden ja kaupan viljan vastaanotto.


Lähde: Vilja-alanyhteistyöryhmä VYR (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja