18.08.23

Viljasato jäänee viime vuotta ja keskimääräistä pienemmäksi, mutta ruissato kasvaa merkittävästi

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tämän vuoden ensimmäisen satoarvion mukaan viljasato, eli ohran, kauran, vehnän ja rukiin yhteissato, olisi noin kolme miljardia kiloa. Tämä on 13 prosenttia pienempi kuin 10 vuoden keskimääräinen viljasato ja 15 prosenttia pienempi kuin viime vuonna. Syynä on ohrasadon toiseksi pienin arvio yli 30 vuoteen. Satoarvio kuvaa tilannetta 14.8.2023 ja voi jo antaa luotettavan kuvan lopullisesta sadosta.

Tämän vuoden ohrasatoarvio on 1,1 miljardia kiloa eli noin neljäsosan pienempi kuin 10 vuoden keskimääräinen sato ja saman verran pienempi kuin viime vuoden sato. Kauran satoarvio, noin miljardi kiloa, on tavanomainen määrä, mutta 14 % pienempi kuin viime vuonna. Vehnäsatoarvio, 790 miljoonaa kiloa, on myös tavanomainen määrä, mutta 8 % pienempi kuin viime vuonna.

Ruissatoarvio, 100 miljoonaa kiloa, on neljänneksen tavanomaista suurempi ja 58 % viime vuotta suurempi. Ruissato ylittäisi näin 100 miljoonan kilon määrän vasta neljättä kertaa 40 vuodessa. Tämä satomäärä kattaisi myös rukiin laskennallisen vuosikulutuksen.

Muista kuin viljakasveista hernesato kasvaa suurentuneen viljelyalan ansiosta jo viidettä vuotta peräkkäin ennätyssuureksi. Sen satoarvio on 117 miljoonaa kiloa, eli 26 % viime vuotta suurempi. Härkäpavun sato pienenee 22 % ollen 15 miljoonaa kiloa.

Rypsin ja rapsin sato on yhteensä 49 miljoonaa kiloa (pienenee 14 %). Perunalla sato on 567 miljoonaa kiloa, eli kasvaa noin 1 prosentin.

Miten hyvin varhain tehty satoarvio vastaa lopullista satoa?

Satoarvio on aina arviopäivän tietoihin perustuva näkemys. Satoarvio perustuu kahteen hyvään lähteeseen: viljelijöiden tukihallinnolle ilmoittamiin kylvöaloihin ja alueellisten ProAgria-keskusten kasvinviljelyasiantuntijoiden satoarvioihin. Satoarviossa käytettävä laskutoimitus on helppo: Kun kasvin viljelyala kerrotaan kasvin satoarviolla hehtaarin alaa kohti saadaan satoarvio koko viljelykasvialalle.

Lopulliset satotiedot saadaan suoraan viljelijöiltä sadonkorjuun jälkeen. Yksittäisten maatilojen tiedoista koostetaan lopullinen Suomen virallinen satotilasto. Heti sadonkorjuun jälkeen, eli loka- ja marraskuussa koko kotimaista tuotantoa edustamaan valitut noin 6 000 maatilaa saa satotilastokyselyn. Maatiloilta saatujen tietojen perusteella julkaistaan marraskuun lopussa ennakkotilasto ja ensi vuoden helmikuussa ne sinetöidään lopullisiksi.

Ennen viljelijöiltä saatavia tietoja Luke koostaa syyskuussa toisen satoarvion, joka julkaistaan 22.9.

Sitä, kuinka lähelle lopullista kokonaissatoa satoarvio osuu, ei tarkkaan vielä tiedä kukaan. Tarkkuudesta voidaan kuitenkin tehdä jonkinlaisia arvioita tarkastelemalla edellisten vuosien osuvuutta. Voidaan sanoa, ettei laskelmissa ole ihan pieleen menty edellisinä vuosina.

Eri viljelykasvien satoarviot ja lopulliset sadot v. 2003-2023

Lähde: Luonnonvarakeskus (Luke) (Ajankohtaistiedotteet kokonaisuudessaan täällä ja täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja