27.01.23

Kiinnostaisiko yhden ruiskutuksen taktiikka?

Laajatehoinen Priaxor® tuo ohran tautitorjuntaan uuden ulottuvuuden.

BASF:n Priaxor® on uuden SDHI-sukupolven valmiste, joka tehoaa tärkeimpiin kasvitauteihin ja omaa lisäksi parantavaa (kuratiivista) tehoa jo alkaneeseen tauti-infektioon.

Priaxor päivittää ohran tautitorjunnan uudelle ulottuvuudelle, sillä se toimii tehokkaasti niin sanotussa yhden ruiskutuksen taktiikassa. Taktiikka yhdistää tautiainekäsittelyn myöhäistettyyn rikkakasvitorjuntaan korrenkasvun alussa eli T1-vaiheessa.

Hyviä tuloksia koetilalta

Hannes Höykälä

“Monivuotisissa kasvitautikokeissa Hauhon koetilalla aikaistettu tautitorjunta ohran korrenkasvun alussa on tuottanut hyvin saman suuruisia satotuloksia, kuin perinteinen lippulehtivaiheen käsittely”, kertoo BASF:n Hannes Höykälä.

Yhden ruiskutuksen taktiikka on mahdollista Priaxorin pitkän, jopa 7-8 viikon suoja-ajan ansiosta. Pitkä vaikuttavuus johtuu valmisteen tehoaineesta (Xemium®), joka on äärimmäisen liikkuva ja pitkäkestoinen.

Hyvä vaihtoehto kiireisimpään aikaan

Ruiskutusten yhdistäminen on hyödyntämätön mahdollisuus monille tiloille, joilla erillinen tautitorjunta jäisi muuten tekemättä.

“Erityisesti kotieläintiloilla erillinen tautiruiskutus ohran lippulehtivaiheessa saattaa jäädä ajamatta, sillä työaikaa halutaan priorisoida muun muassa säilörehun tekoon”, kertoo BASF:n Hannes Höykälä.

Se on hyvä vaihtoehto myös kasvinviljelytiloille, jotka haluavat rationalisoida ja pienentää työkuormaa tai jos kokee kapealla puomistoilla myöhään ruiskutettaessa syntyvän liikaa tallaustappioita.

Tehokas pienemmälläkin vesimäärällä

Onko vesimäärällä per hehtaari vaikutusta Priaxor-valmisteen tehoon?
Ohra tautikokeet 3v keskiarvo, 2019-2021, Hauho

Hauhon koetilalla on tehty vuosina 2019-2021 kokeita, joissa on vertailtu Priaxorin käyttöä eri vesimäärillä sekä eri ruiskutusajankohdissa.

“Korrenkasvun alussa suoritettu ruiskutus pienemmällä vesimäärällä (100 l/ha) on tuottanut käytännössä lähes saman sadon, kuin perinteinen 200 litraa hehtaarille”, kertoo Höykälä.

Sen sijaan lippulehtivaiheessa suoritettu tautiruiskutus pienemmällä (100 l/ha) vesimäärällä on tuottanut jopa hieman parempia satotuloksia kuin ruiskutus 200 litralla per hehtaari.

Merkittävä havainto säästää aikaa ja kustannuksia

Hauholta kerätyt havainnot ovat merkittäviä, sillä yleensä koetulokset kertovat valmisteiden tehoeroista vain, kun vettä käytetään 200 litraa hehtaarille.

Osalla valmisteista tehon menetys on merkittävä, jos vesimäärästä tingitään.

“Tehoaine Xemiumin erinomainen liikkuvuus mahdollistaa ruiskutuksen pienemmällä vesimäärällä. Se kulkeutuu tehokkaasti myös niihin kasvin osiin, joihin ruiskutusneste ei ole osunut. Kaikki valmisteet eivät toimi tällä tavalla”, kertoo Höykälä.

Mahdollisuus käyttää pienempää vesimäärää nostaa kasvinsuojelun tehokkuutta, sillä samalla tankillisella voidaan ruiskuttaa suurempia pinta-aloja.

“Säästö on merkittävä erityisesti ajassa. Siirtymät tiellä vähenevät ja säiliötä täytyy täyttää harvemmin. Myös polttoainetta säästyy”, pohdiskelee Höykälä.

Tutustu Priaxoriin tarkemmin tästä.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja