06.04.23

Viljelijä vakuuttui Priaxorin tehosta ohralla - vertailu verrannevalmisteeseen todisti tehon

Kevytmuokkausta suosivalla tilalla testattiin Priaxor-tautiaineen tehoa ohralla. Tulevalla kasvukaudella myös yhden ruiskutuksen taktiikka kiinnostaa.

Heikki Rantasen kasvinviljelytilalla otettiin viime kasvukaudella käyttöön uusi tautiaine. Rantanen päätti kokeilla BASF:n Priaxor®-valmistetta muun muassa sen vakuuttavien testitulosten vuoksi.

Heikki Rantanen viljelee peltoja Janakkalassa ja Hauholla. Hän on tottunut käyttämään tautiaineita kaikilla viljoilla. Viime kesänä Rantanen testasi Priaxorin tehoa ohrakasvustossa.

Priaxor on kaikille viljoille sopiva laajatehoinen ja joustava ratkaisu tärkeimpiä kasvitauteja vastaan. Sillä on sekä ennaltaehkäisevä että parantava eli kuratiivinen vaikutus.

"Haluan kokeilla uusia kasvinsuojeluaineita ja nähdä millaisia tuloksia ne tuottavat. Maatalouskaupan myyjän suosituksesta valitsin Priaxorin", perustelee Rantanen valintaansa.

Rantanen viljelee peltoja sekä Janakkalassa että Hauholla. Kasvivalikoimassa on pääsääntöisesti elintarvikeviljoja; mallasohraa, vehnää ja kauraa sekä sokerijuurikasta.

Kesän aikana ruiskutettavia hehtaareita kertyykin runsaasti, sillä Rantanen on tottunut tuottamaan laadukasta satoa. Toisaalta tautitorjunnan merkitystä korostaa myös se, että pelloilla on suosittu kevytmuokkausta ja se on osaltaan kasvattanut tautipainetta.

"Tautiaineet ovat käytössä kaikilla viljoilla. Olen käyttänyt kahden ruiskutuksen taktiikkaa, jonka ensimmäisellä kierroksella ajan rikkakasvitorjunnan yhteydessä lisäksi hivenaineita ja tautitorjunta tehdään sitten toisella kierroksella myöhäisemmässä kasvuvaiheessa", Rantanen kertoo kasvinsuojelustrategiastaan.

Yhden ruiskutuksen taktiikka kiinnostaa

Priaxor on Rantasella ollut käytössä toistaiseksi vain ohralla. Hän on ruiskuttanut tautiaineen lippulehtivaiheessa ja käyttänyt tankkiseoksessa myös suosimaansa Terpal®-kasvunsäädettä.

"Resepti osoittautui toimivaksi ratkaisuksi", Rantanen summaa.

Priaxoria käytettäessä ohran kasvinsuojelussa olisi mahdollista vaihtaa myös kokonaan yhden ruiskutuksen taktiikkaan, sillä valmisteen pitkän suoja-ajan ansiosta sen voi ruiskuttaa osana ns. myöhäistettyä T1-vaiheen rikkakasvitorjuntaa. Tästä Rantasella ei itsellään ole vielä kokemusta, mutta kokeilu kiinnostaa.

"Saattaa olla, että tänä vuonna kokeilen yhden ruiskutuksen taktiikkaa ohralla. Koko kesän tautisuoja yhdellä ruiskutuksella helpottaisi työtaakkaa merkittävästi. Ruiskutettavaa on kuitenkin paljon ja etenkin sokerijuurikkaan kasvinsuojelu on ollut työllistävää", Rantanen pohdiskelee.

Omat testitulokset vahvistavat

Viime kasvukaudella Priaxor vakuutti Rantasen niin hyvin, että tulevaa kasvukautta varten Priaxorit on jo tilattu. Valmistetta hän aikoo käyttää tänä vuonna koko ohra-alalle ja perustelee tyytyväisyyttään tuotteeseen omilla testituloksillaan.

"Tykkään tehdä itse näitä epävirallisia kokeita, jotta eri aineiden vaikutukset näkee käytännössä omilla lohkoilla", Rantanen selittää.

Viime kesänä Rantasen yhdellä 10 hehtaarin mallasohralohkolla oli käytössä kahta tautiainetta; Priaxoria ja kilpailevaa vastaavanlaista tautiainetta. Rantasen mukaan kasvustoissa oli havaittavissa selkeitä eroja.

"Sanoisin, että parhaiten ero tuli esille kun kasvusto läheni tuleentumista. Priaxorilla käsitelty kasvusto pysyi terveempänä loppuun saakka", toisella aineella käsiteltyyn tuli tautia, kertoo Rantanen havainnoistaan.

Omassa kokeessaan Rantanen käytti Priaxoria 0,5 litraa hehtaarille ja kilpailevaa ainetta vastaavasti ohjeiden mukaisen määrän. Tautiaineet ruiskutettiin ohrakasvustoon lippulehtivaiheessa.

"Molemmat kasvustot puitiin samaan aikaan ja kumpikin oli mallasohralaatua. Mututuntumalla sanoisin kuitenkin, että Priaxor-käsitellystä kasvustosta tuli enemmän satoa", Rantanen pohdiskelee.

Vähempikin riittää

Rantanen käytti tautiainetestinsä ruiskutuksissa hehtaarille 150 litraa vettä, kuten muutenkin kasvinsuojelussa on hänellä ollut tapana.

"Se on osoittautunut vuosien saatossa tehokkaaksi ratkaisuksi ja toimii useimmilla valmisteilla", Rantanen kertoo.

Yksi Priaxorin tarjoamista mahdollisuuksista on siirtyminen pienempään vesimäärään, joka tietää säästöä paitsi vedessä myös ajassa ja euroissa ruiskutuksen tehokkuuden kasvaessa. Monivuotisissa kokeissa on nimittäin osoitettu, että Priaxor toimii tuloksellisesti alhaisemmillakin vesimäärillä (jopa 100 litraa/hehtaari). Se on valmisteen toisen tehoaineen (Xemium®) ansiota, joka on äärimmäisen liikkuva ja levittyy helposti myös niihin kasvin osiin, joihin ruiskutusneste ei ole osunut.

Rantanen ei itse ole kokeillut alhaisemmilla vesimäärillä ruiskuttamista, mutta kiitosta valmiste saa muuten käyttäjäystävällisyydestä.

"Hyvän tehon lisäksi parasta Priaxorissa on ehdottomasti sen helppokäyttöisyys. Ohralla ei tarvita seoskumppania ja se on mielestäni hyvä juttu", summaa Rantanen omia kokemuksiaan valmisteen käytöstä.

Priaxor® pähkinänkuoressa

  • Laajatehoinen uuden sukupolven SDHI-tyyppinen ratkaisu kaikille viljoille kasvitautien torjuntaan
  • Sisältää kahta tehoainetta: Xemium® (fluksapyroksadi) ja pyraklostrobiini (strobuliini)
  • Xemium on äärimmäisen liikkuva ja omaa myös parantavaa eli kuratiivista tehoa jo alkaneeseen tauti-infektioon
  • Pyraklostrobiini tehostaa mm. kasvin typenottoa ja yhteyttämistä sekä pienentää kasvuoloista johtuvan stressin vaikutusta
  • Molemmat tehoaineet puhdistavat alkavaa tautisaastuntaa sekä estävät pitkään uusien tautien puhkeamisen
  • Kahden tehoaineen yhdistelmä tuo laajan tehon ja poikkeuksellisen pitkän suoja-ajan, jopa 50 pv
  • Joustava ajoitus, annos ja tankkiseosmahdollisuudet
  • Käyttövalmis seos ohralle, kauralle ja rukiille
  • Myöhästetyllä T1-käsittelyllä erinomaiset tulokset ohralla ja kauralla
  • Vehnällä käsittely suositellaan tehtävän vasta tähkän esilletulovaiheessa pidemmän kasvuajan takia
  • Vehnällä Priaxoria käytetään tankkiseoksena muun vaikutustavan omaavan valmisteen kanssa (esim. Juventus®)

    Priaxor® on BASF:n tuote, jälleenmyyjänä toimii Lantmännen Agro.




Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja