Olet täällä

Poikkeuslupa mahdollistaa rypsin ja rapsin viljelyn jatkon Suomessa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on myöntänyt poikkeusluvan Elado FS 480- ja Cruiser OSR –valmisteiden käyttöön öljykasvien siementen peittauksessa keväällä 2017.

Varmuutta viljelyyn

Rypsin ja rapsin viljelyn onnistuminen edellyttää tehokasta tapaa suojautua kirpoilta, jotka aiheuttavat vahinkoja rypsi- ja rapsipelloilla alkukasvukaudella.

”Kasvuolosuhteissamme rypsi ja rapsi taimettuvat usein hitaasti ja siemenen peittauksella suojaudutaan kirppojen aiheuttamilta tappioilta”, Avena Nordic Grain Oy:n toimitusjohtaja Kaija Viljanen toteaa.  

”Kevätrypsin ja -rapsin viljelyn mahdollisuudet ilman peitatun siemenen käyttömahdollisuutta ovat erittäin huonot ja viljelyn riskit kasvavat”, hän arvioi. Viljanen kertookin poikkeusluvan myöntämisen antavan hyvät edellytykset kevätrypsin ja –rapsin viljelyyn tulevalla kasvukaudella.

Päätös asiasta saatiin ajoissa

Avena Nordic Grain Oy haki poikkeuslupaa yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n kanssa. ”Olemme päätökseen tyytyväisiä, sillä kotimainen rypsi ja rapsi ovat öljynpuristamollemme hyvin tärkeä raaka-aine ja tämä tuo varmuutta viljelyyn”, Viljanen kertoo. Päätös on myönteinen uutinen suomalaisille viljelijöille. ”On hienoa, että päätös asiasta saatiin jo nyt ja kaikki ketjun toimijoilla on riittävästi aikaa reagoida tilanteeseen. Myös Avena myy peitattuja kylvösiemeniä tulevana keväänä”, Viljanen kertoo.

Rypsi ja rapsi kannattavia vaihtoehtoja viljelijälle

Rypsin ja rapsin viljelyn kannattavuus on viime vuosina selvästi viljoja parempi ja näin on myös tällä hetkellä. Viljelijän näkökulmasta rypsi ja rapsi soveltuvat erinomaisesti yksipuolisen viljan viljelyn katkaisijoiksi ja mm. niiden esikasviarvo on hyvä. ”Kasvukaudella 2016 rypsi- ja rapsipelloille haasteita toivat kaalikoit.  Tästä huolimatta rypsi- ja rapsisadot näyttävät olevan hyvällä tasolla ja kotimaan sadon laatu vaikuttaa myös hyvältä”, Viljanen kertoo.

Kotimainen teollisuus tarvitsee öljykasveja

”Kotimainen rypsi ja rapsi ovat Avenan Kirkkonummella sijaitsevalle öljypuristamolle tärkein raaka-aine”, toteaa Viljanen.  Suomen suurimman öljypuristamon puristuskapasiteetti on 130 000 tonnia siementä vuodessa.  ”Olemme jatkossakin varma toimituspaikka kotimaan rypsi- ja rapsisadolle”, Viljanen kertoo.

Kotimainen teollisuus valmistaa lähes kaiken Suomessa elintarviketeollisuuden käyttämästä ravintoöljystä ja suuren osan ammattikeittiöiden käyttämästä öljystä. Viljanen kertoo, että Mildolan valmistamat ruokaöljyt ovat saavuttaneet vankan markkina-aseman paitsi kotimaisen valmistuksen myös tuotteiden korkean laadun ja toimitusten joustavuuden ansiosta. Puristuksessa syntyvä rypsipuristeella on puolestaan tärkeä osa kotieläinruokinnassa. Sillä on erinomainen ravintoarvo ja se korvaa tehokkaasti tuontivalkuaista.

Lue lisää: Tukesin tiedote päätöksestä 30.11.2016

Kommentit

Samankaltaista sisältöä