Olet täällä

Nurmen muokkaustyönäytös syysöljykasveille

Rypsin ja rapsin viljely on ollut viime vuosina Suomessa haastavaa johtuen kovasta tuholaispaineesta ja  kuivasta säätyypistä. Maatiloille rypsi ja rapsi ovat kuitenkin tärkeitä viljelykiertoa monipuolistavia  viljelykasveja. Ne parantavat maan rakennetta, katkaisevat viljanviljelyn aiheuttamaa kasvitautipainetta ja  tuovat esikasviarvollaan hyötyä myös muille kierrossa viljeltäville kasveille.  

Valtakunnallisen RypsiRapsi 2025-hankkeen tavoitteena on kehittää syys- ja kevätmuotoisten rypsin ja  rapsin viljelyä Suomessa. Hanke kokoaa laajasti koko öljykasvisektorin toimijat viljelijöistä, viljelijä- ja  neuvontajärjestöistä alan teollisuuteen ja kauppaan. Hankkeen hallinnoijana toimii ProAgria Keskusten  Liitto. Hankkeen käytännön toimien toteuttamisessa ja hankeviestinnässä on mukana ja vastaa Satafood  Kehittämisyhdistys ry. 

Syysmuotoiset öljykasvit tarjoavat hyvän vaihtoehdon öljykasvien viljelyyn. Onnistuneen talvehtimisen  jälkeen satotaso on yleensä korkeampi ja tuholaisongelmat merkittävästi vähäisemmät kuin  kevätmuotoisilla öljykasveilla. Syysmuotoisten öljykasvien kylvöaika on kuitenkin aikainen, mikä rajoittaa  esikasvivaihtoehtoja. Syyskylvöisten kasvien avulla saamme lisättyä talviaikaista kasvipeitteisyyttä, joka taas  on omiaan sitomaan hiiltä ja ravinteita erityisesti syksyn ja kevään sateiden aikaan. 

Nurmet tarjoavat hyvän vaihtoehdon syysöljykasvien kylvöille, lopetusaika on joustava ja maa on hyvässä  kasvukunnossa nurmen jälkeen.  

RypsiRapsi 2025-hanke ja Ammattiopisto Livian Tuorlan Maaseutuopisto, (Tuorlantie 1, 21500 Piikkiö, 110- tieltä opasteet vanhan keltaisen kuivurin suuntaan) järjestävät 28.7. alkaen klo 10.00, työnäytöksen  ”Nurmen muokkausvaihtoehdot syysöljykasveille”. Näytöksessä on esillä perinteinen kyntö ja  vaakatasojyrsintä, lautasmuokkaus, kultivointi ja vastakelajyrsintä. Viimeksi mainitulla nurmesta saadaan  valmis kylvöalusta yhdellä ajokerralla. Koneet näytökseen toimittaa BT-Agro. 

Tapahtumapaikalle ja parkkipaikalle on ohjaus. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tapahtuma on  ulkoilmatilaisuus, jossa huomioidaan kuitenkin mahdolliset koronasta johtuvat rajoitukset. 

 

Tervetuloa!

Kommentit

Samankaltaista sisältöä