24.04.23

Kasviöljyä pellolta pulloon – Kemiönsaarella yöpakkasen turvin lannoittamaan

Mika Lehtinen on päässyt lannoittamaan kasvustot ja syysrapsien kehitysnopeus on huimaa hieman alhaisemmista päivälämpötiloista huolimatta. Lue viimeisimmästä päivityksestä Mikan ajatuksia lannoitusstrategian valinnasta.

Pääsiäisen jälkeen päivälämpötilat Kemiönsaarella kipusivat jo reilusti yli kymmeneen asteeseen ja peltojen pinnat alkoivat harmaantua. Pintaa syvemmältä maa oli vielä kosteaa, joten syysrapsinviljelijämme Mika Lehtinen joutui hieman odottelemaan sopivaa lannoitushetkeä, kunnes yöt jälleen kylmenivät ja maat kantoivat lannoituskaluston paremmin eikä maan rakennetta jouduttu turhaan turmelemaan.

Satotasotavoite ohjaa kokonaistypen määrää

Syysrapsin tarvitseman kokonaistyppimäärän Lehtinen arvioi satotasotavoitteensa ja lohkojensa multavuuden perusteella olevan noin 140 kg. Tavoitteena oli kohtuullisen kunnianhimoinen yli 4000 kg/ha keskisato. Miksi tyytyä satopotentiaaliltaan paremmalla syysrapsilla vähempään, jos kevätrapsisadot ovat olleet noin kolmen tonnin luokkaa, pohdiskeli Lehtinen satotasotavoitetta kyseltäessä.

Syksyllä hänen oli suunnitelmissaan tehdä kasvuston biomassamittauksi typpilannoitustarpeen tarkentamiseksi, mutta ne jätettiin lopulta tekemättä. Taustalla oli ruotsalaisen Stiftelsen Svensk Oljeväxtforskningin laatima ja Svensk Rapsin markkinoima lannoitusstrategia, jonka mukaan mitä voimakkaampaa syysrapsin kasvu on ollut syksyllä ja mitä voimakkaampaa on peltomaassa tapahtuva mineralisaatio, sitä alhaisempaa typpilannoitustasoa voidaan keväällä käyttää.

Jaetun lannoituksen strategia

Lehtinen päätyi jakamaan syysrapsinsa kevätlannoituksen kahteen osaan osittain siitä syystä, että lannoitusta tehtäessä ei ollut vielä täysin selvää, päätyykö hän rikkomaan osan kasvustosta heikon talvehtimisen vuoksi. Ensimmäisellä lannoituskerralla hyvin talvehtineelle PX128 -syysrapsille levitettiin runsasrikkisen typpilannoitteen muodossa noin 110 kg typpeä hehtaarille. Tällä pyrittiin varmistamaan riittävä typensaanti heti kasvun alussa ja samalla huolehtia riittävästä rikin saannista. Öljykasvien rikin tarve on noin 20 % typen tarpeesta ja sen tarve on suurimmillaan aikaisesta nuppuvaiheesta kukinnan puoliväliin.

Syysrapsit heräsivät nopeasti kasvuun

Huolimatta hieman alhaisemmista päivälämpötiloista, syysrapsien kehitysnopeus on huimaa. Muutama päivä ensimmäisen lannoituksen jälkeen syysrapsien lehtiruusukkeen sisältä pystyi jo havaitsemaan hentoisen kukinnon aiheen. Pääverson sato on jo kehittymässä.

Lue koko juttusarja

Kirjoittaja kehityspäällikkö Mika Hyövelä, Viljelijän Berner

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja