11.04.23

Mizuki®-valmisteelle myönnetty poikkeuslupa perunalle ja mansikalle

Mizuki®-valmisteelle on myönnetty hätälupa varsiston hävittämiseen perunalla sekä rönsyjen poistamiseen mansikalla keväällä ennen kukintaa tai sadonkorjuun jälkeen. Poikkeusluvan voimassaolo perunalla on 1.7.-28.10.2023 ja mansikalla 1.5.-10.6.2023 ja 1.7.-17.9.2023.

Käyttöohje perunalla

Optimaalinen aika Mizuki®-käsittelylle on, kun peruna alkaa luontaisesti tuleentua. Käyttömäärä on 1,0–2,0 l/ha. Käsittelyn voi tehdä korkeintaan kaksi kertaa kasvukaudessa ja yleensä ne molemmat tarvitaan täyden varsistohävityksen saavuttamiseksi. Suositeltu käsittelyväli on 5–7 päivää. Valo parantaa valmisteen tehoa, minkä vuoksi optimaalinen teho saadaan tekemällä käsittely aamulla tai aamupäivällä aurinkoisella säällä. Hyvin elinvoimaisissa kasvustoissa käyttömäärän tulee olla 2,0 l/ha. Vähemmän elinvoimaisissa kasvustoissa jaettu käsittely 2 x 1,0 l/ha tai kertaruiskutus 2,0 l/ha voi olla riittävä.

Mizuki®-valmistetta voidaan käyttää myös varsistomurskauksen jälkeen nopeuttamaan varsistohävitystä. Tällöin käsittely on suositeltavaa tehdä 1–3 päivän kuluessa murskauksesta. Kun käsittely tehdään varsistomurskauksen jälkeen, tulisi varsien olla mahdollisimman vähälehtisiä.

Täysi teho näkyy yleensä 14–21 vrk ruiskutuksesta. Korkealla vesimäärällä varmistetaan käsittelyn riittävä peittävyys kasvustossa. Suositeltava vesimäärä on 200–500 l/ha. Jos kasvustossa on riskiä lehti- tai mukularuttoon, lisää Ranman Top ensimmäiseen Mizuki®-käsittelyyn. Varoaika perunalla on 7 vrk.

Käyttöohje mansikalla

Mizuki®-käsittely tehdään sadonkorjuun jälkeen, kun rönsyt alkavat näkyä ja viimeistään ennen kuin uudet nuoret taimet juurtuvat. Tarvittaessa käsittelyn voi tehdä myös keväällä talvehtineisiin rönsyihin ennen kukintaa.

Ruiskutus tehdään riviväliruiskutuksena korkeintaan kaksi kertaa kasvukauden aikana. Käsittelyväli on oltava vähintään 21 päivää. Käyttömäärä on 2,0 l/ha. Yleensä tarvitaan kaksi käsittelyä tehokkaan rönsyjen poiston saavuttamiseksi. Suositeltava vesimäärä on 150–400 l/ha. Auringonvalo parantaa valmisteen tehoa, jolloin optimaalisin teho saadaan ruiskuttamalla aamulla/aamupäivällä aurinkoisella säällä.

Lisätietoja poikkeusluvasta löytyy Kasvinsuojeluainerekisteristä.

Mizuki® on saatavilla Hankkijan, Lantmännen Agron ja Viljelijän Bernerin valikoimista.

Varmista kasvinsuojeluaineen turvallinen käyttö. Lue aina pakkausmerkinnät ja tuotetiedot ennen käyttöä.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja