Olet täällä

Tällainen on tyypillinen juhannustapaturma

Yleinen käsitys on, että juhannuksen tapaturmat liittyvät useimmiten kokon polttamiseen, saunomiseen tai grillaamiseen.

LähiTapiolan tapaturmatilastot kuitenkin osoittavat, että tyypillisimmät juhannustapaturmat sattuvat tavallisemmissa tilanteissa, kuten pihapeleissä tai luonnossa liikuskellessa. Tyypillisimpiä vammoja ovat murtumat ja revähdykset käsissä ja jaloissa. LähiTapiola kävi läpi vapaaehtoisen tapaturmavakuutuksen vahinkotilastoja vuosilta 2012–2014 siten, että mukaan otettiin juhannusviikonloput torstaista sunnuntaihin. Aineistoon nousi 719 tapaturmaa.

Juhannuksena loukkaannutaan tavallisimmin kaatuessa. Kaatumisia ja liukastumisia oli peräti 40 prosenttia kaikista juhannustapaturmista. Verrattuna kesäkuun muihin päiviin tai heinäkuiseen torstai-sunnuntai-jaksoon kaatumisia ja liukastumisia sattuu juhannuksena selvästi useammin.

–Kaatumisia sattuu liukkailla pinnoilla, kuten märillä terasseilla, laiturilla ja toki jonkin verran myös saunassa. Saunavahingot eivät kuitenkaan juhannuksena nouse korostuneesti esille. Sen sijaan hyvin tyypillistä on, että kaadutaan märällä nurmella esimerkiksi pihapeleissä tai että kompastellaan luonnossa. Saattaa olla, että juhannuksena ollaan mökkivieraina tai vaikkapa vuokramökillä juhlimassa. Ympäröivä luonto ei välttämättä ole ihan tuttua, jolloin tapaturmia voi sattua, sanoo turvallisuuden projektijohtaja Antti Määttänen.

Lue lisää >>

Kommentit