Tukesilta poikkeusluvat peitatun sokerijuurikkaan siemenen kylvöön

Poikkeusluvat sallivat peitatun sokerijuurikkaan siemenen kylvön neonikotinoidia sisältävillä valmisteilla 16.2.–15.6.2021.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) antoi poikkeusluvat kasvinsuojelun hätätilanteessa neonikotinoidivalmisteilla peitatun sokerijuurikkaan siemenen kylvöön kirppojen, luteiden, juurikaskärpäsen ja maatuholaisten torjumiseksi, koska näille tuhoeläimille ei sokerijuurikkaan taimettumisen alkaessa ole käytettävissä muita korvaavia valmisteita eikä kasvinsuojelu ole hallittavissa muilla kohtuullisilla keinoilla. Poikkeusluvat koskevat Cruiser 600 FS SB- (tiametoksaami), Gaucho WS 70- (imidaklopridi) ja Poncho Beta- (klotianidiini, beta-syflutriini) valmisteita ja ovat voimassa ajalle 16.2.–15.6.2021. Maahantuotavan sokerijuurikkaan siemenen peittaus tulee olla tehty EU:n jäsenmaassa, joka on myöntänyt luvat peitata sokerijuurikkaan siemenet edellä mainituilla valmisteilla.

Poikkeusluvalla sallittujen valmisteiden käytön ehtona on, että sokerijuurikkaan viljelyä seuraavana vuonna ei samalle peltolohkolle saa kylvää pölyttäjiä houkuttelevia viljelykasveja. Juurikkaan jälkeen seuraavana vuonna saa samalla alalla viljellä viljoja: ohra, kaura, vehnä, ruis, ruisvehnä, heinäkasveja: timotei, koiranheinä, nadat, nurmikat, raiheinät sekä perunaa, sokerijuurikasta, hernettä ja maissia.

Lähde:Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja