Olet täällä

Ammattitaito palkitsee sokerijuurikkaan viljelyssä

Kun nostosta on jo viikko aikaa, tuulessa kuivahtaneesta juurikkaasta irtoaa mukavasti maata.

Sokerijuurikas on ollut nyt Heikki Virtasen omistamalla tilalla viljelyssä jo isoisän aikana. Heikki on aloittanut viljelyn 2013 ja siitä juurikkaan viljely on jatkunut. Koko ajan opitaan myös uutta juurikkaan viljelystä.

Juurikkaan viljelyssä huolellisuus palkitaan. Peltojen kasvukunto on oltava kunnossa, jotta juurikas kannattaa taloudellisesti. Etenkin on pidettävä huolta vesitaloudesta ja ravinteista, jotta juurikas ei kärsi puutoksista.

"Juurikas on kierrossa taloudellisesti hyvä kasvi, kun panostukset ovat paikallaan ja satotasot kasvussa", Heikki aloittaa.

"Tänä nostokautena saappaat olivat kaksi kertaa mukana ohjaamossa, mutta niitä ei tarvittu kertaakaan, Heikki nauraa.

Edellisinä vuosina saappaat olivat jalassa säännöllisesti, kun korjuukautena satoi. Tämä satokausi oli kokonaisuutena hyvä, Heikki muistelee.

Sokerijuurikkaan viljely ja etenkin nosto oli aikoinaan paljon työtä vaativaa. Aikoinaan oli yksirivinen nostokone, sitten kaksirivinen. Nyt käytössä on kolmerivinen Edenhallin hinattava nostokone. Sillä ja avauksia avustavalla yksirivisellä nostetaan sato vuodessa noin 100 hehtaarilta. Vaikka ajonopeus ei juurikaan ole muuttunut, nostotyö nopeutuu huomattavasti, kun sadon saa purkaa riviltä perävaunuun, Heikki kertoo.

"Juurikas- ja viljakalusto on yhteistä setäni kanssa. Työt hoidetaan yhteisellä kalustolla ja niillä myös urakoidaan. Setä käy urakoimassa juurikkaan kylvöä ja minä kasvinsuojelua yhteensä noin 700 hehtaarilla. Juurikkaan nostoa urakoidaan noin 20 kilometrin säteellä. Sillä tavalla saadaan kalustolle käyttöä ja töitä kasvukaudeksi", Heikki jatkaa.

Kalustoa on kohennettu vähitellen ja täksi vuodeksi uusittiin rengastusta. Sillä on valtava merkitys etenkin märkänä vuonna.

Kemiössä juurikkaan viljelyä suosii maalaji ja pitkä kasvukausi. Kesäsateet saaressa ovat toki harvassa. Toisaalta juurikkaalla on jo viljelykulttuuria ja tulevaisuus näyttää hyvältä. Tänä vuonna nosto alkoi 24.9 ja loppui 20.10. Multaa juurikkaassa voidaan yleensä vähentää, kun aloitetaan nosto hieman etukäteen.

Pitkäjänteistä työtä

Aumalla on sopiva, viettävä paikka. Tällä kaudelle on urakoitsijalla käytössä uusi Ropan puhdistuskuormain. Keli on suosinut lastauksia, kun pelto on kuivaa ja tiet eivät ole kurassa. Viljelijä Heikki Virtanen vasemmalla ja Sakari Malmilehto Sucrokselta ovat tyytyväisiä satokauteen.Kun Sucros on panostanut neuvontaan ja viestintään, niin kasvukauden yllätyksiin ehtii reagoida. Tuholaisvaroituksia esimerkiksi toimitetaan kännykkään appin kautta.

"Samassa appissa on myös tehtaalle vastaanotetun sadon analyysitulokset yleensä viimeistään seuraavana päivänä", Heikki kehuu.

"Viljelijäpuolelta pyyntönä on ollut pitkäjänteisyys ja nyt tarjotaan pidempiä kuin vuoden sopimuksia, mikä on signaali jatkuvuudesta", viljelykonsulentti Sakari Malmilehto Sucrokselta toteaa.

"Sokerijuurikaan multa on ongelma. Puhtaasta juurikkaasta maksetaan enemmän", Sakari jatkaa.

Sopimusalaa tullaan saamaan lisää. Osaltaan sopimusviljelyyn vaikuttaa konekannan kohentuminen. Viljelystä tulee houkuttelevampaa, kun urakoitsijoita on käytettävissä. Kiinnostusta sopimuksiin lisää viljelijöiden keskenään jakama tieto etenkin tällaisen vuoden jälkeen, Sakari tiivistää.

 

Teksti ja kuvat: Seppo Pentti

 

Tämä uutinen on yksi Farmitin julkaiseman MaatalousUutiset -lehden jutuista. Lehti lähettiin KM:n tilaajille joulukuussa, mutta nyt voit lukea koko lehden maksutta täältä.

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä