Sokerijuurikkaan pellonpiennarpäivä tarjosi ajankohtaiskatsauksen kasvukauteen ja viljelytekniikkaan

17. kesäkuuta järjestetyssä SjT:n pellonpiennarpäivässä Paimiossa todettiin juurikaskasvustojen olevan tänä vuonna hyvän näköisiä

Sucroksen neuvojan Peter Fritzenin mukaan juurikaspelloille päästiin tänä vuonna hieman tavallista myöhemmin. Keskimääräinen kylvöpäivä oli 13.5.

”Kasvustot näyttävät kuitenkin hyviltä ja tasaisilta. Sateitakin on saatu ja ne ovat kohentaneet hieman kuivempiakin kylvöpohjia ja parantaneet kasvinsuojeluaineiden vaikutusta”, Fritzen summaa kasvukautta tähän saakka.

Viljelijöitä muistutettiin AgriPortal mobile-sovelluksesta. Juurikaslohkot piirretään karttoihin ja kuljetussuunnitelma tehdään tänä vuonna tätä kautta. Myös koko juurikasviljelyalueen kattava peltotuholaisia seuraava järjestelmä löytyy samasta paikasta. TUJU-hankkeen yhtenä osa-alueena on tuholaisvaroitusjärjestelmien kehittäminen ja varoitusjärjestelmään perustuvat ruiskutukset.

Eri lajikkeilla omat vahvuutensa

Pellonpiennarpäivässä oli nähtävänä myös erilaisia lajikekokeita. Henrik Svärd Hilleshögiltä kertoi, että Zenit on heillä tämän vuoden myydyin lajike. Zenitin etuja ovat hänen mukaansa satoisuus, ankeroisen sietokyky sekä isonaattisuus.

Sanni Ylipuntari kertoi Conviso® smart lajikkeista, joista Caprianna kilpailee yhdessä Zenitin kanssa markkinoiden korkeimmasta sokeri- ja juurisadosta

”Juurikaspinta-alasta 47 % on kylvetty Smart-lajikkeilla”, Ylipuntari sanoi.

Sucroksen viljelykonsulentti Petri Suvanto uskoo suomalaisen sokerin olevan parempi vaihtoehto myös tiedostavan kuluttajan miettiessä, minkä sokeripaketin kaupasta valitsee

”Suomessa huomioidaan sekä ympäristö- että energianäkökohdat ja työntekijöidenkin asiat ovat kunnossa”, Suvanto luettelee kotimaisen sokerin kilpailuetuja ulkomaiseen ruokosokeriin verrattuna.

Lue myös toinen Paimion pellonpiennarpäivän uutinen.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja