Olet täällä

Syysviljojen esikasviksi tuottoisa vaihtoehto

 

Suuren ja hyvälaatuisen sadon tavoitteleminen kannattaa aina, sääoloista ja markkinahinnoista riippumatta. Myös syysviljojen esikasviksi kannattaa valita mahdollisimman tuottoisa vaihtoehto; uusi aikainen ja satoisa ohralajike tai laadukas ja satoisa kevätrypsi.

Aikaisten ohrien satotaso harpannut

Aikainen monitahoinen ohra sopii erinomaisesti esikasviksi paitsi syysviljoille myös syysöljykasveille. Uusien lajikkeiden myötä aikaisten ohrien sadot ovat nousseet uudelle tasolle. Esimerkiksi Aukusti- ja Wolmari-ohrat pärjäävät satoisuudessaan myös myöhäisemmille ohralajikkeille ja ovat siten tuottoisia vaihtoehtoja esikasviksi. Myös sadon laatu ja taudinkestävyys on uusissa lajikkeissa parantunut.

Lyhyt kasvukautemme huomioiden aikainen ja viljelyvarma lajike turvaa osaltaan viljelyn onnistumista. Uudet lajikkeet tarjoavatkin hyvän vaihtoehdon karjatiloilla oman rehuviljan tuotannossa sekä viljatilojen viljelykierrossa ja puintien jaksotuksessa sekä syysmuotoisten kasvien esikasvina.

Muista rypsi

Syysviljoille esikasviksi soveltuu myös kevätrypsi, joka on oloissamme öljykasveista varmin sadontuottaja ja sopii viljelyyn koko viljan tuotantoalueella. Aikainen sadonkorjuu mahdollistaa syysviljojen kylvön rypsin jälkeen, jolloin rypsin hyvä esikasviarvo saadaan parhaiten hyödynnettyä seuraavalle kasville.

Öljykasvit ovat pärjänneet kannattavuusvertailussa pitkällä aikavälillä hyvin, vaikka markkinatilanteet ovat vaihdelleet. Kotimaiselle sadolle on kysyntää ja öljykasvit tarjoavat hyvää vaihtelua viljelykiertoon monille tiloille.

Rypsilajikkeeksi kannattaa valita satoisa ja laadukas vaihtoehto, esimerkiksi Suomen viljellyin rypsi Cordelia tai markkinoiden uusin lajike Juliet. Huolehtimalla oikeanlaisesta viljelytekniikasta sekä oikea-aikaisista toimenpiteistä kasvustossa, nykylajikkeiden sato- ja laatupotentiaali saadaan hyödynnettyä tehokkaasti.

Tutustu uusien ohrien ominaisuuksiin ja koetuloksiin: AukustiBOR ja WolmariBOR sekä rypsin lajikevalikoimaan.

Kommentoi, kysy tai kerro omia kokemuksiasi esikasvivalinnoista!

Kommentit

Samankaltaista sisältöä