Olet täällä

Nurmilla vakava kaliumin puute Keski- ja Pohjois-Suomessa

Yara Megalab –kasvianalyysin nurmituloksissa näkyy yksi nurmenviljelyn suurimmista ongelmista: Keski- ja Pohjois-Suomen nurmista 80 % kärsii kaliumin puutteesta. Vastaava luku on Etelä-Suomessa vain 17 %. Tilanne on entistä huolestuttavampi, koska kyseessä on ensimmäisen sato, jonka kaliumin tarve on toista ja kolmatta satoa alhaisempi.

Nurmen ensimmäisen sadon ravinnepuutokset Keski- ja Pohjois-Suomessa, Yara Megalab -kasvianalyysi v. 2014.

Nurmen ensimmäisen sadon ravinnepuutokset Keski- ja Pohjois-Suomessa, Yara Megalab -kasvianalyysi v. 2014. 

Maan viljavuuskaliumluvut laskevat Nurmi-Suomessa kovaa vauhtia. Nurmien kaliumin tarve on nyt viimeistään otettava vakavasti. Muutoin kasvu vuodesta toiseen hiipuu ja hiipuu, kunnes sadon romahdus hätkähdyttää viljelijän oikein tosissaan. Toinen tuloksissa näkyvä vakava ongelma on alilannoitus ja fosforittomien lannoitteiden käyttö.

Kaliumin puutteen tunnistaminen, korjaaminen ja ennaltaehkäisy

Kaliumin puute on tänä kesänä oirehtinut näkyvästi. Oireita ovat olleet matalat, kitukasvuiset kasvustot, kellastuneet tai ruskeat lehtienkärjet, lyhyet solmuvälit versoissa, heikko korsi, lakoherkkyys ja hallavauriot. Jos kasvustossa on silminnähtäviä oireita, on sadonmenetys yleensä jo melkoinen, 20 – 50 %.

Kaliumin puutosoireita tämän kesän nurmikasvustossa. Jos oireet ovat näin selvät, on sadonmenetys 30 – 50 %.

Kaliumin puutosoireita tämän kesän nurmikasvustossa. Jos oireet ovat näin selvät, on sadonmenetys 30 – 50 %.

Aikaisessa kasvuvaiheessa (kasvuston keskikorkeus < 25 cm) tilannetta voi korjata Kaliumsuolalla, 100 kg/ha. Muussa tapauksessa on keskityttävä seuraavien satojen lannoittamiseen, joille paras lannoite on YaraMila NK 2.

Ensi vuoden lannoituksia suunniteltaessa ensimmäisen sadon lannoitteiksi kannattaa valita kaliumpitoisempia lannoitteita, myös lietelannan täydentämiseen. Parhaita nurmille ovat YaraMila Nurmen Hiven Y, YaraMila Hiven Y, YaraMila NK 1, YaraMila NK 2, YaraMila Hiven Y 2 tai YaraMila Pellon Y 4 (kaliumpitoisuus nousee ensimmäisestä viimeiseen). Nurmen perustamisen yhteydessä voi käyttää Yara Biotiittia 4 – 10 t/ha.

Lue lisää aiheesta ja muista ajankohtaisista nurmen lannoitusasioista tästä

Otsikko: 
Tekijä: 

Samankaltaista sisältöä