Olet täällä

Sadetta ja Aurinkoa sekä Viljamarkkinoita

Luonto on kuluvana kasvukautena näyttänyt moninaiset eri puolensa. On ollut poutajaksoja sekä sateisia viikkoja. Näinhän se menee, että sateen jälkeen tulee pouta.

Kasvi tarvitsee kasvaakseen sopivasti kosteutta, ravinteita, kuohkean maan mihin rakentaa juuristonsa sekä aurinkoa yhteyttämiseen. Oikeilla lajikkeilla ja viljelyteknogialla sekä viljelijän osaamisella viimeistellään hyvä sato. Näillä perustekijöillä siis mennään. Suomalainen viljan tuotanto sekä määrän että laadun osalta on ennen kaikkea sään armoilla. Kuluvana kasvukautena keskimäärin sekä sadetta että aurinkoa on tähän mennessä saatu aika sopivasti. Toisaalta hajontaa valtakunnan sisällä on ollut runsaasti. Tila- ja peltolohkokohtaiset erot kasvustojen kunnosta vaihtelevat aika lailla. 

Suurin osa syksyn satoon vaikuttavista viljelytoimenpiteistä on tätä kirjoitettaessa tehty. Kasvitautien torjuntaa ja myllyvehnälle lisää typpievästä valkuaispitoisuuden nostoon - siinä toimenpiteet, joilla vielä voidaan vaikuttaa sekä viljasadon määrän että erityisesti laatuun ennen sadonkorjuun aloittamista. Aika tiivis rutistus viljelytoimenpiteitä toukokuun puolivälin kylvöistä heinäkuun alkupuolelle. Tästä eteenpäin Sade ja Aurinko sekä niiden suhde määrittää mitä ja kuinka paljon pelloilta tullaan puimaan elo-syyskuussa. Kun tämän päivän kasvustojen pohjalta ennustaa tulevan syksyn satoa, niin kohtuullisen hyvältä näyttää. Vaihtelut ovat suuria, mutta keskimäärin kasvustot ovat hyvässä kasvussa ja maassa riittä kosteutta.

Sade ja Aurinko määrittävät myös viljan markkinahinnan. Sadetta ja Aurinkoa on ollut viljan kasvun kannalta maailmassa kolmena edellisen satovuonna sopivasti. Maailmassa on edellisen kolmen satovuoden aikana tuotettu viljaa enemmän kuin sitä on kulutettu. Viljavarastot ovat maailmassa kasvaneet noin 30 % kolmessa vuodessa ja ovat historiallisestikin korkealla tasolla. Juuri alkaneesta satovuodesta odotetaan hyvää; viljan tuotanto ylittää ennusteiden mukaan kulutuksen ja varastot kasvavat. Hintataso on alhainen.

Sadonkorjuu on vasta alussa ja kansainvälisillä viljamarkkinoilla seurataan ensimmäisten puintien tuloksia sekä mitäpäs muuta kuin Sadetta ja Aurinkoa. Kesäkuussa saatiin jonkin verran negatiivisia satouutisia. Jokainen jalkapalloa seuraava huomasi, että Ranskassa satoi poikkeuksellisen paljon. Myllyvehnän ja mallasohran laatu saattoi kärsiä. Monilla muilla maailman viljan tuotantoalueilla on taas ollut suotuisat sääolosuhteet.   

Moni muistaa vielä mitä tapahtui kesällä 2007, kun kuivuus käytännössä tuhosi suurimman osan Venäjän sadosta. Viime syksynä Suomen viljasadon pelasti pitkä poutajakso. Sade ja Aurinko ovat siis avaintekijöitä kuinka paljon ja minkä laatuista viljaa pelloilta korjataan talteen. Viljelijöiden entistä paremmalla osaamiselle kyetään riskejä hallitsemaan, mutta viime kädessä viljasadon määrittää Sade ja Aurinko.

Hyvää sadonkorjuun odotusta kaikille. Toivotaan tästä eteenpäin lapsuuden kesää eli Aurinkoisia lämpimiä päiviä ja öisin sopivasti Sadetta.

Kommentit