Olet täällä

Pitkä syksy auttaa rikkojen torjunnassa

Kuivan ja kuuman kesän jälkeen rikkakasvit ovat olleet todellinen ongelma harvoiksi jääneissä kasvustoissa. Valitettavasti joku viljelijä jopa jätti rikkatorjunnan kokonaan väliin huonon alkukasvukauden jälkeen. Onneksi kulunut syksy on ollut pitkä ja lämmin, joten aikaa on ollut torjua rikkakasveja glyfosaattivalmisteilla.

Yhä edelleen voidaan saavuttaa todella hyvä teho juolavehnää vastaan. Kasvustoissa on kosteutta ja lämpöä luvassa muutaman päivän ajan, joten tämä h-hetki kannattaa hyödyntää. Tässä vaiheessa kautta kannattaa ruiskuttaa uuden sukupolven glyfosaattivalmisteella Roundup Acella, jolla on todella nopea teho esim. juolavehnään. Lohkot saadaan tarvittaessa varmasti muokattua, koska tehon saamiseksi ei tarvitse odotella 2-4 viikkoa. Maa voidaan muokata jopa kaksi päivää ruiskutuksen jälkeen hyvissä olosuhteissa, kun halutaan torjua juolavehnää. Vielä myöhemminkin Roundup Acella voidaan saada hyvä teho, vaikka lämpötila laskee. Kelien viiletessä tarvitaan viisi päivää ruiskutuksen jälkeen, jotta maa voidaan muokata.

Syysviljoja on tänä vuonna päästy perustamaan hyvin, ja vihdoin sateiden tultua ne ovat myös itäneet savisilla lohkoillakin. Startti näyttää siis lupaavalta niiden suhteen. Kannattaa hyödyntää tässäkin syksyn olosuhteet ja aloittaa peltolohkojen putsaaminen rikoista syystorjunnan kautta. Syksyn ollessa pitkä ja lämmin voidaan rikkoihin saada parempi ja varmempi teho mitä keväällä. On hyvä muistaa, että viime päivien sateiden jälkeen viimeisetkin rikkakasvit itävät nopeasti ja varsinkin aikaisemmissa kylvöissä alkaa olla jo viimeiset hetket tehdä onnistuneesti rikkatorjuntaa. Huomion arvoista on, että rikat kasvavat nyt poikkeuksellisen nopeasti sään ollessa lämmin. Ruiskutuksesta ei saa myöhästyä! Torjuttaessa lehtivalmisteisella valmisteella Buctrililla rikkojen pitäisi olla sirkkalehtivaiheessa. Yleensä kylvöstä tähän ajankohtaan kuluu aikaa 2-3 viikkoa.

Kuvassa on orvokkia ja lutukkaa, jotka ovat vielä oikean kokoisia torjuttaviksi ruiskutushetkellä. Kuva: Lasse Matikainen, 14.9.2018.

Kommentit