Olet täällä

Kasvitauteja ja abioottista stressiä

Kasvitaudit voivat verottaa satoa pahimmillaan useita kymmeniä prosentteja. Näin voi tapahtua erityisesti silloin, kun sää on sateinen ja lämmin, viljelykierto on heikko ja maassa on kasvinjätteitä. Esimerkiksi ohran verkkolaikku voi viikossa aiheuttaa suuret vahingot. Jos viljelykiertoa, muokkausta ja peittausta tehdään, vähentää se tautipainetta. Kasvitaudin kulkua ei kuitenkaan kokonaan pystytä torjumaan hyvistä viljelymenetelmistä huolimatta ja mahdollisuus 10-20 % sadon alenemaan on olemassa. Rikkatorjunnan yhteydessä voidaan ruiskuttaa tautiainetta, kuten Delaro SC 325-valmistetta, joka estää tehokkaasti tautien leviämistä. Tänä vuonna käsittely voi maksaa itsensä monin kerroin takaisin, koska riski tautien kehittymiselle on paikoin suuri johtuen alkukesän säätilasta. Käsittelyn hehtaarikustannus aikaisissa ruiskutuksissa on alhainen.

Helpotusta stressiin

Kuivuus, kylmyys tai liiallinen märkyys voi aiheuttaa kasveille abioottista stressiä. Nämä ilmiöt ovat yleistyneet ja alkuvuonna on esiintynyt jo sekä kuivuutta että märkyyttä. Ongelmana on, että stressi ei välttämättä näy kasvista ulospäin, ei ainakaan heti. Siksi sään seuraamisen merkitys korostuu. Viljoilla oraiden kellertävä väri voi olla yksi merkki, mutta tämä voi myös johtua ravinnepulasta.

Onneksi nykyisin on olemassa keinoja abioottisten stressien hoitamiseen, ja näistä biostimulantit ovat yksi vaihtoehto. Kokemuksia näistä tuotteista Suomessa on vielä melko vähän ja tietoa kaivataan. Maailmalla tuotteista on kuitenkin kokemuksia jo pidemmältä ajalta. Nyt kokeiluun ja asiaan perehtymiseen olisi erinomainen tilaisuus. Juuri nyt tuleva sääennuste lupaa helteistä keliä, jolloin vedestä alkaa tulla nopeasti puutetta ainakin tietyillä alueilla Suomessa.

Eri biostimulantit toimivat eri tavoin, mutta tärkeätä on tehdä käsittely riittävän hyvissä ajoin ennen kuin esimerkiksi kuivuus jo toden teolla vaivaa kasvustoa. Esimerkiksi Seamac 45 -valmiste sisältää 100 % merilevää, joka aktivoi kasvihormonien toimintaa, parantaa ravinteiden kulkeutumista ja myös juuriston kasvua.

Tänä vuonna voi olla vaivan väärtti kokeilla biostimulantin vaikutusta, tehdä käsittelyjä ja seurata juurten kasvua sekä kasvun nopeutta ja väriä. Käsittelyn antama hyöty sadonlisineen vaihtelee, mutta kovassa vedenpuutteessa hyöty voi olla yllättävän iso, toki riippuen viljelykasvista. Seamac 45 -valmistetta voidaan käyttää monilla eri viljelykasveilla, mukaan lukien viljat.

Näyttäisi siltä, että tänä vuonna sekä biostimulantteja että tautiaineita tarvitaan. Tautiaineiden hyödyt ovat kiistattomat ja vaikutus näkyy selkeästi, jolloin ne voivat parhaimmillaan pelastaa oraat ja myöhemmin koko kasvin. Nyt niiden käytöstä ei pidä tinkiä. Biostimulanteilla voidaan satoa kasvattaa ja parantaa laatua varsinkin viljelykasvia stressaavissa olosuhteissa, mutta yksin niillä ei koko satoa pelasteta. Myös vaikutuksien seuraamiseen tarvitaan lisäkokemuksia.

Kuvassa oikealla biostimulantilla käsiteltyä ja vasemmalla käsittelemätöntä ohran juuristoa.

 

 

Kommentit