Satu Yrjänen
30.07.13

D-vitamiini puhuttaa Amerikassakin

American Dairy Science Association ja American Society of Animal Science järjestivät vuosittaisen konferenssin Idianapoliksessa heinäkuun alussa 2013. D-vitamiinin uudelle tehokkaalle Hy D-muodolle (25-hydroksikolekalsiferoli) ja sen merkitykselle eläinten luustolle, kasvulle ja kehitykselle oli varattu laajassa seminaariohjelmassa kokonainen päivä.

Sikojen D-vitamiinin saantisuosituksia on nostettu viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kuitenkin nykyisilläkin suosituksilla saavutamme veriarvoja, jotka ovat alle puolet siitä mitä D-vitamiinipitoisuus on auringonvaloa saaneilla sioilla. Auringonvalohan muodostaa iholla D-vitamiinia ja on siten luontainen D-vitamiinin lähde sioille. Saavatko jalostetut, tehokkaat sikamme siis riittävästi D-vitamiinia näyttääkseen koko tuotospotentiaalinsa, vai olemmeko vasta tasolla, jolla pystymme estämään puutosoireet?

D-vitamiinin rooli on tärkeä luuston mineralisoitumiselle. Hy-D –vitamiinia käyttämällä on pystytty parantamaan luuston kehitystä siten, että ensikoista suurempi osa täyttää rakenteellisesti jalostussian kriteerit. D-vitamiinilla on vaikutusta myös vastustuskykyyn lisäämällä leukosyyttien määrää ja aktiivisuutta veressä. Maidontuotannon aikana kalsiumin tehokkaammasta imeytymisestä on hyötyä sekä emakoille että porsaille. Aivan uusimmissa tutkimuksissa Hy-D -vitamiinilla on havaittu vaikutusta myös sikiöiden lihassolujen määrään. Tällä on kenties vaikutusta kasvupotentiaaliin, lihan laatuun ja lihakkuuteen.

D-vitamiinissa ja sen vaikutuksissa riittää tutkittavaa vielä edelleenkin. Joka tapauksessa on varmaa, että uutta Hy D-vitamiinia tullaan tarvitsemaan pitkälle jalostettujen eläinten ruokinnassa.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja