Olet täällä

Vasikan noutohäkki toi Maatilan turvallisuuskilpailun voiton

Nurmekselainen Jere Jääskeläinen osallistui turvallisuuskilpailuun kehittämällään ja valmistamallaan traktorin etukuormaimeen kytkettävällä vasikan noutohäkillä. Sen avulla vasikat voidaan hakea poikimisen jälkeen turvallisesti laitumelta navettaan. Häkki toikin hänelle kilpailun voiton.

Jere Jääskeläinen kertoo, että fiksumpaa ratkaisua oli pakko alkaa kehitellä sen jälkeen, kun Jääskeläiseltä meni selkä yhden vasikan kanssa. Hän joutui tapaturman johdosta kaksi kertaa leikkauspöydälle.

Poikimiset tapahtuvat yleensä pihatossa tai erilliskarsinassa. Mutta joka vuosi osa emoista poikii vasikkansa laitumelle. Poikimisen jälkeen emot ja vasikat haetaan navettaan omaan rauhaan pariksi päiväksi. Näin varmistetaan, että vasikka saa heti alussa ternimaitoa ja vahvistuu.

Rauhallisetkin emot saattavat poikimisen jälkeen olla arvaamattomia. Noutohäkin avulla pystytään välttämään turhat vahingot. Rhs-putkesta tehty järeä häkki kestää vaikka emon puskemisen. Lisäksi häkki on tarpeeksi korkea, ettei emolle tulisi edes mieleen yrittää hypätä jälkikasvuunsa luokse.

Häkistä on pyritty tekemään niin vahva ja avara, että emot voivat seurata koko ajan, mitä tapahtuu ja näkevät vasikkansa. Näin ne pysyvät rauhallisina. Samalla eläinten hoitajan työ on sekä henkisesti että fyysisesti paljon helpompaa.

Poikima-aikana häkki on koko ajan kiinni traktorissa. Se on ollut käytössä nyt kuusi poikimakautta ja on toiminut odotusten mukaisesti. Häkin avulla vasikan nouto sujuu yksinkin ilman riskejä ja riuhtomisia.

Katso video häkistä tositoimissa
(video Jere Jääskeläinen)

 

Maatilan turvallisuuskilpailun tuomariston kommentteja:

+ Ehkäisee vakavilta tapaturmilta

+ Vähentää rasitusta, kun vasikan kantaminen jää pois.

+ Vahva rakenne, laadukas toteutus

Kilpailun järjestävät:

 

 

Lähde: Käytännön Maamies, KM

Kansikuva: Käytännön Maamiehen kuvapankki

Kommentit

antti savolainen

olen itsekin joutunut lehmän puskemaksi poikimisen jälkeen hakukerralla laite on erittäin hyvä keksintö ja säästää vakavilta tapaturmilta tuomarilta järki päätös palkita tämä keksintö ykköspalkinnolla

Welgeri

Taidanpa tilata tällaisen, meillä alkamassa emolehmien pitäminen... Olisi ihan kiva olla ehjänä eläkeiässä.

Samankaltaista sisältöä