Suomelle lupa alentaa härkäpavun sertifioidun siemenen itävyysvaatimusta

Härkäpavun itävyydessä on ollut jonkin verran ongelmia tänäkin vuonna. Tämän vuoksi siemenalan toimijat esittivät tammikuussa maa- ja metsätalousministeriölle pyynnön, että Suomi hakisi komissiolta poikkeuslupaa härkäpavun sertifioidun siemenen itävyysvaatimuksen alentamieseksi. Lupa komissiolta on nyt saatu ja muutosta koskeva MMM:n asetus astuu voimaan tänään.

Sertifioidun kylvösiemenen laatu on yleisesti hyvä ja jopa edeltäviä vuosia parempi, kertovat Ruokaviraston siemenlaboratorion analyysitilastot. Härkäpavun itävyydessä on kuitenkin ollut jonkin verran ongelmia myös tänä vuonna. Ruokaviraston siemenlaboratoriossa on havaittu härkäpavulla mekaanista vioitusta, joka alentaa itävyyttä. Härkäpavun siemen on suuri ja se on altis mekaanisille vioituksille, joita voi syntyä puinnin tai kuivauksen yhteydessä.

Siemenalan toimijat esittivät tammikuussa maa- ja metsätalousministeriölle pyynnön siitä, että Suomi hakisi komissiolta poikkeuslupaa alentaa härkäpavun sertifioidun siemenen itävyysvaatimusta. Komissio myönsi 13. helmikuuta Suomelle luvan alentaa itävyysvaatimusta.

Asiaan liittyvä maa- ja metsätalousministeriön asetus tulee voimaan tänään 27. helmikuuta ja se on voimassa 30. kesäkuuta saakka. MMM:n asetuksessa säädetään, että Ruokavirasto voi sertifioida alennetulla itävyydellä yhteensä 400 000 kiloa härkäpavun siementä Kontu, Vire, Sampo ja Louhi lajikkeista. Siemenerien itävyyden tulee olla vähintään 65 prosenttia. Siemenerien vakuustodistuksissa tulee olla merkintä siitä, että ne on sertifioitu alennetulla itävyysvaatimuksella.

Sertifioidun kylvösiemenen laadusta löytyy lisätietoja Ruokaviraston Avoin tieto-portaalista.


Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja