Viljelijän Berner mukana selvittämässä nykyaikaisen tehokkaan rehunsäilönnän käytäntöjä

Viljelijän Berner mukana selvittämässä nykyaikaisen tehokkaan rehunsäilönnän käytäntöjä

-Säilörehun käymistappioista syntyy merkittävät taloudelliset tappiot

Ympäristöystävällisiin biologisesti hajoavien tuotteiden valmistukseen perehtynyt saksalainen perheyritys Addcon kokosi tutkijoita, teollisuuden edustajia ja maanviljelijöitä ympäri maailmaa toista kertaa järjestettävään säilörehuseminaariin Leipzigiin Saksaan marraskuussa. Säilörehun käymistappiot rehunsäilönnän aikana on tiedostettu ongelma maailmanlaajuisesti. Säilörehun käymistappioista ja huonolaatuisesta säilörehusta aiheutuu merkittävät taloudelliset tappiot sekä viljelijöille, mutta myös teollisuudelle totesi Addconin omistaja ja toimitusjohtaja Bernd Kochannek. Paikallaolleet tutkijat totesivat yhteen ääneen, että sekä säilörehun käymistappioita, valkuaisen laadun heikkenemistä ja kuiva-ainetappioita voidaan merkittävästi vähentää säilöntäaineita käyttämällä.

Suomea lukuun ottamatta maissisäilörehu on laajemmin käytetty rehu nautojen ruokinnassa kuin nurmisäilörehu. Tehtiinpä säilörehua maissista tai nurmesta, rehunsäilönnän perusperiaatteet (hapettomuus, happamuus, hygienia) eivät ole vuosien saatossa muuttuneet. Sen sijaan pitkäjänteisen tutkimus- ja kehitystyön avulla tuotevalikoima ja säilöntäaineet sekä annosteluohjeet ovat kehittyneet tehokkaammiksi ja käyttäjä- ja koneystävällisemmiksi. Näistä esimerkkinä käytettiin KOFASIL -biologisten ja säilöntäliuosten tuotevalikoimaa. Seminaarissa mukana olivat myös John Deere ja DeLaval esittelemässä nykyaikaisia tehokkaita korjuukoneita ja korjuuratkaisuja säilörehun valmistukseen ja koneelliseen ruokintaan.

Yhä useammin muualla maailmassa siirrytään käyttämään syövyttämättömiä säilöntäliuoksia rehunsäilönnässä ja toisaalta myös säilöntäaineiden yhteiskäyttöön, jolla saadaan varmistettua sekä pinta- että pohjarehun moitteeton säilyvyys. Suomessa säilöntäaineiden yhdistelmäkäyttöä (KOFASIL säilöntäliuos + GrasAAT -happo) on hyödyntänyt onnistuneesti Finnmilk Oy:n Ari Teppo. Finnmilk-menetelmä soveltuu laaka- ja aumasiiloihin. Joka tapauksessa säilörehututkijoilla riittää edelleen työsarkaa, sillä kaikkia rehunsäilönnän haasteita ei ole vielä ratkaistu. Seminaarissa esiintyneiden tutkijoiden mukaan rehunsäilönnän täydellinen kemiallinen prosessi sisältää edelleen tutkittavia seikkoja.

Viljelijän Berner myy Suomessa KOFASIL- ja GrasAAT -säilöntäaineita.

http://viljelijanberner.fi/

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja