Olet täällä

Noukinvaunu

Silppuavien noukinvaunujen käyttö on yleistynyt voimakkaasti viime vuosien aikana. Noukinvaunun etuna on pienempi työvoiman tarve tarkkuusilppuri työketjuun verrattuna. Korjuu onnistuu kahdella työntekijällä ja traktorilla.

Silppuava noukinvaunu ei silppua rehua yhtä tehokkaasti kuin tarkkuussilppuri. Sulloja työntää rehumassan terien läpi ja leikkuumenetelmästä johtuen silpun pituus on epätasaista. Silppuamista saadaan tehostettua ajonopeutta lisäämällä ja karhoja yhdistämällä, jolloin saadaan enemmän rehumassaa terille. Pidemmästä silpusta johtuen rehua ei pidä kuivata liikaa, jotta se saadaan tiivistymään rehusiilossa. Sopiva kuiva-ainepitoisuus on noin 30 % (+/- 2%).

Säilöntäaineen annosteluun on noukinvaunussa kiinnitettävä erityistä huomiota. Hapottimen tulee olla ehdottomasti tehokas kalvopumppuhapotin. Suuttimet tulee sijoittaa niin, että koko rehumassa saadaan käsiteltyä säilöntäaineella. Uusimpien tutkimusten mukaan säilöntäaineen levittymistä parantaa annostelu sekä ylä- että alakautta. Noukinvaunukorjuuseen suositellaan AIV Nova Se:tä ja AIV Ässää. Myös AIV 2 Plus soveltuu noukinvaunukorjuuseen. Säilöntäainetta voidaan annostella pienemmissä vaunuissa 30 litran kannusta. Suurempiin vaunuihin suositellaan tynnyriä tai erillistä taka-akselin taakse sijoitettua erillistä isompaa säiliötä.

Oheisessa taulukossa noukinvaunun kuutiopainoja.

Samankaltaista sisältöä