Olet täällä

Tuoresäilörehun korjuu

Kelasilppuri

Kelasilppuri on hankintahinnaltaan edullinen ja toimintavarma laite. Kelasilppuri soveltuu erinomaisesti pienemmille korjuualoille. Kelasilppurille sopiva sängen pituus on 8- 10 cm. Lyhyempään sänkeen niitettäessä kasvaa riski mullan joutumisesta rehuun. Huomioitava on myös kelasilppurin varsin voimakas imuvaikutus. Kuivissa olosuhteissa lyhyeen sänkeen niitettäessä silppuri voi myös imeä pellon pinnasta maa-ainesta korjattavan rehun joukkoon. Rehusilppu on varsin pitkää ja epätasaista. Pidempi silpun pituus on huomioitava säilönnässä ja rehua on levitettävä siiloon ohuina kerroksina jotta rehu saadaan tiivistymään. Pitkä epätasainen silppu sekä kuiva ja korsiintunut raaka-aine aiheuttavat ongelmia säilöntään.

Sopivin säilöntäaine kelasilppurikorjuuseen on AIV 2Plus. Astiakokona 30 litran kannu soveltuu parhaiten kelasilppuriin ja säilöntäaineen annosteluun soveltuvat pumppuhapottimet.

Kaksoissilppuri

Kaksoissilppuri on kelasilppuria tehokkaampi korjuukone. Kaksoissilppurin työleveys on suurempi ja se vaatii myös enemmän tehoa traktorilta. Silpun pituus on lyhyempää ja tasaisempaa kuin kelasilppurilla, johtuen kaksivaiheisesta heinän käsittelystä. Silpun pituuteen voidaan vaikuttaa hakkurin terien määrällä. Lyhyempää silppua menee rehukuormaan noin 15% enemmän kelasilppurirehuun verrattuna. Lyhyempi silppu tiivistyy paremmin rehusiilolla ja nostaa näin siilokapasiteettiä.

Sopivin säilöntäaine kaksoissilppuriin on AIV 2Plus. Astiakokona 30 litran kannu soveltuu parhaiten kaksoissilppuriin ja säilöntäaineen annosteluun soveltuvat pumppuhapottimet.

Tarkkuussilppuri

Suoraniittopäällä varustettu tarkkuussilppuri on todella tehokas kone tuorerehun korjuuseen. Lautasniittolaitteella varustettu suoraniittopää leikkaa kasvustoa 2,4 -3,2 metrin leveydeltä. Suoraniittolaite leikkaa nurmen tarkasti ja puhtaasti. Hakkurin terien määrällä voidaan vaikuttaa rehusilpun pituuteen. Rehusilppu on lyhyttä ja tiivistyy hyvin siilossa. Vesimärän kasvuston korjuuta tulee välttää, jotta vältytään säilöntäongelmilta. Niittopäällä varustettu tarkkuussilppuri sopii erinomaisesti myös kokoviljasäilörehun korjuuseen.

Sopivin säilöntäaine menetelmään on AIV 2 Plus. Astiakokona 200 litran tynnyri soveltuu parhaiten tehokkaaseen tarkkuussilppuriin. Hapottimelta vaaditaan hyvää pumppaustehoa, joten suositeltavaa on käyttää kalvopumppuhapotinta. Rehun kuutiopaino vaihtelee 300 kg:n molemmin puolin. Niittotuoreelle rehulle annostellaan AIV 2 Plussaa 15 litraa 10 m3 kohden.

Samankaltaista sisältöä