Olet täällä

Tuoresäilörehu

Tuoresäilörehua tehdään suoraniitolla ilman erillistä niittoa ja esikuivausta. Yleisimmin tuorerehun korjuuseen käytetään kela- ja kaksoissilppureita. Uudempaa korjuutekniikkaa edustaa suoraniittopäällä varustetut tarkkuussilppurit.

Tuoresäilörehun etuna on säilönnän nopeus ja esikuivaukseen nähden pienempi sääriski. Niitto, silppuaminen ja kuormaus perävaunuun onnistuvat yhdellä ajokerralla. Säilöntäaine annostellaan rehuun korjuukoneessa niiton ja kuormauksen yhteydessä. Säilöntäaineen lisäys laskee rehun PH:n nopeasti tavoitealueen tuntumaan rajoittaen rehun käymistä. Nopean PH:n laskun myötä rehun ravinteet säilyvät ja käymistappiot jäävät pieniksi. Tuoresäilörehun korjuussa nurmirehun ravinnetappiot rajoittuvatkin pääasiassa puristenesteen mukana poistuviin ravinteisiin. Edellyttäen että säilöntä muutoin onnistuu.

Tuoresäilörehusta erittyy lähes poikkeuksetta puristenestettä. Rehusiilot tulee varustaa niin, että puristeneste saadaan poistumaan rehusta. Rehuvarastojen pohjalla tulee olla puristenestejohteet ja tarvittavat kaivot jotta neste saadaan poistumaan rehumassasta. Puristenesteen voi johtaa erilliseen kaivoon tai tilan virtsa- tai lietealtaaseen. Puristeneste voidaan levittää pellolle lannoitteeksi.

Samankaltaista sisältöä