Ensiluokkaista nurmea Nuutti-timoteilla

Nuutti on kotimainen lajikevaihtoehto laatua kaipaavalle nurmenviljelijälle.

Nurmenviljely muodostaa karjatilojen toiminnan perustan, johon kannattaakin panostaa. Tilatasolla nurmenviljelyssä tavoitellaan korkeaa ja tasalaatuista satoa, joka takaa ruokinnan onnistumisen ja heijastuu aina tilan toiminnan kannattavuuteen saakka.

Hyvä sato Lappia myöten

Borealin nurmikasvien jalostaja Mika Isolahti kertoo nykyäänkin erilaisten timoteivaltaisten nurmiseoksien olevan hyvin suosittuja ja suositeltavia. Valittavissa on tällä hetkellä monia korkealaatuisia timotei-lajikkeita, jotka ovat erittäin satovarmoja ja hyvin karjalle maistuvia.

Nuutti on kotimainen lajikevaihtoehto laatua kaipaavalle nurmenviljelijälle. Se on erittäin satoisa yleistimotei, joka sopii kehitysrytminsä ansiosta hyvin niin kahden kuin kolmenkin niiton taktiikkaan. Sen sadon sulavuus on lajikkeiston parhaimpia sekä ensimmäisessä että toisessa niitossa. Nuutti säilyttääkin laatunsa hyvin, joten korkealuokkaista säilörehua on luvassa korjuun hieman pitkittyessäkin.

Nuutissa yhdistyvät hyvän jälkikasvukyvyn ja erinomaisen ruokintalaadun lisäksi myös viljelyvarmuus ja hyvä talvenkestävyys. Sen ansiosta Nuutin viljely onnistuukin tuottavasti aina Lappia myöten.

Kaveriksi muita lajeja

Seokseen timotein kaveriksi Isolahti ehdottaa valitsemaan nurminataa, ruokonataa tai englanninraiheinää nurmisadon käyttötarkoituksesta riippuen. Koostumuksen lisäksi myös nurmiseosten seossuhteet vaihtelevat sadon käyttökohteen mukaisesti.

- Nurminadalla saadaan säilörehuun lisää laatua ja parannetaan jälkikasvukykyä. Ruokonata puolestaan parantaa jälkikasvukyvyn lisäksi myös kuivuudenkestoa. Englanninraiheinää sen sijaan suositellaan laitumien jälkikasvukyvyn lisäämiseen, kertoo Isolahti.

Säilörehuksi korjattavaan satoon Isolahti suosittelee nurmipalkokasveista puna-apilaa, kun taas laiduntarkoituksessa valkoapila toimii paremmin.

Katso lisää Mika Isolahden nurmivinkkejä videolta: Boreal neuvot nurmen viljelyyn

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja