Olet täällä

Yöpakkaset voivat pysäyttää lehtivihreän hajoamisen rypsin ja rapsin siemenissä

Kuluneen viikon aikana on esiintynyt paikoin kovia yöpakkasia. Inkoon Västankvarnin tutkimusasemalla yölämpötila laski miinuksen puolelle kahtena perättäisenä yönä. Maanantain aamuyön aikana lämpötila putosi –6,3 °C asteeseen ja tiistainakin mittari näytti kylmimmillään –3,3 °C. Lisäksi pakkasasteet pysyivät nollan alapuolella pahimmillaan lähes 12 tuntia kerrallaan.

Öljykasvien siemenissä on kypsymisvaiheessa lehtivihreää, joka hajoaa siementen tuleentumisen myötä. Yöpakkaset saattavat kuitenkin häiritä hajoamisprosessia ja pahimmillaan pysäyttää sen. Pari pakkasastetta ei välttämättä vielä häiritse lehtivihreän hajoamisprosessia. Kovat pakkaset ja erityisesti perättäiset pakkasyöt voivat kuitenkin pysäyttää lehtivihreän hajoamisprosessin siemenessä, minkä jälkeen lehtivihreäpitoisuus ei enää muutu.

Mikäli alueellasi on esiintynyt yöpakkasia, ja rypsi- tai rapsipeltosi tuleentuminen on ollut vielä vaiheessa, on syytä tarkastella tilannetta.

Mitä tehdä, jos siementen lehtivihreäpitoisuus on korkea ja yöpakkanen on pysäyttänyt sen hajoamisprosessin?

  • Mikäli kasvustossa on vihreitä lituja, paras vaihtoehto on estää niiden päätyminen puimurin säiliöön asti hellävaraisilla puintisäädöillä (iso puintiväli ja alhainen puintikelan kierrosluku).
  • Mikäli osa siemeneristä saattaa sisältää korkeita pitoisuuksia lehtivihreää, älä sekoita kyseisiä eriä muuhun normaalilaatuiseen siemeneen, vaan pidä ne erillään.

Voit testata siementen lehtivihreäpitoisuutta myös itse seuraavasti:

  1. Kerää lituja useasta varresta, eri kohdista vartta.
  2. Pui siemenet irti liduista käsin.
  3. Murskaa 10 siementä valkoisen paperin päällä.
  4. Täysin tuleentuneet rypsin ja rapsin siemenet ovat sisältä väriltään keltaisia.
  5. Jos kymmenestä siemenestä 2 tai enemmän on vihertäviä, on lehtivihreäpitoisuus korkea.

Avenan yleiset rypsin ja rapsin ostoehdot

Kommentit

Samankaltaista sisältöä