Olet täällä

Viljelykierto Osa 5 – rypsi ja rapsi mukaan viljelykiertoon

Rypsi ja rapsi soveltuvat hyvin monelle suomalaiselle tilalle ja niiden viljelyyn ei tarvita erikoiskalustoa. Jotta sato onnistuu, kannattaa viljelytekniikkaan ja viljelytoimiin kiinnittää huomiota kasvukauden aikana. Kevätrypsilajikkeilla tuleentumiseen vaaditaan tehoisan lämpösumman kertymää noin 1000 astetta ja kevätrapsilajikkeilla noin 1100–1200 astetta. Rypsiä ja rapsia tulisi kylvää samalle lohkolle vain joka 5. vuosi.

Hyvä esikasviarvo ja viljelyn muita hyötyjä

Rypsillä ja rapsilla on hyvä esikasviarvo. Ne nostavat usein seuraavan viljelykasvin satotasoa ja vaikutus voi näkyä jopa 2-3 vuotta. Satolisä on usein suurin rypsin jälkeen kylvettävällä syysvehnällä. Maa muokkautuu hyvin rypsin jälkeen ja syysvehnän voi myös suorakylvää suoraan sänkeen.

Yksipuolisessa viljan viljelyssä kasvitautien paine kasvaa. Koska rypsillä ja rapsilla on eri kasvitaudit, katkaisevat ne kasvitautien kierron mikä mahdollisesti pienentää torjuntatarvetta. Hukkakauran ja juolavehnän kemiallinen torjunta onnistuu rypsi- ja rapsikasvustoista hyvin. Rypsin ja rapsin viljely voi hieman tasapainottaa kylvö- ja puintiajan kiireitä. Sadon varastointiin tarvitaan siilotilaa viljoja vähemmän.

Rypsin ja rapsin viljelyn kannattavuus on viime vuosina ollut viljoja parempi. Kun viljelykierto on monipuolinen, on viljelyn kannattavuuden todettu olevan yleisesti yksipuolista viljelyä parempi. Useiden viljelykasvien viljely hajauttaa myös satoon, sen laatuun ja myyntiin liittyviä riskejä. Öljykasvit ovat tämän hetken tiedon mukaan myös vuonna 2016 oikeutettuja valkuaiskasvipalkkioon (maksimissaan 70 €/tn).  

Sadolle varma menekki

Kotimaiselle rypsi- ja rapsisadolle on varma menekki. Avenan Kirkkonummella sijaitsevan öljynpuristamon vuosittainen puristuskapasiteetti on 130 000 tonnia rypsiä ja rapsia ja kotimainen sato on tehtaalle tärkein raaka-aine. Öljykasvit ovat myös tärkeitä valkuaisomavaraisuuden kannalta. Saimme tälle vuodelle poikkeusluvan käyttää peitattua siementä ja tämä mahdollisuus kannattaa nyt hyödyntää. Peitattua kylvösiementä on hyvin saatavilla. Avenan valikoimassa on Cordelia-rypsin ja Campino ja Trapper-rapsin kylvösiementä. Kylvösiemenet ehtii vielä tilata esimerkiksi tällä lomakkeella tai ottamalla yhteyttä ostajiimme.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä