Olet täällä

Vyr: Maailman viljamarkkinauutiset lyhyesti

Euron kurssi suhteessa dollariin on heikentynyt, mikä pienentää hintaeroa eurooppalaisen raaka-aineen ja sen kilpailijoiden välillä. Rupla puolestaan on vahvistunut viimeisen kuukauden aikana.

Venäjä ja Algeria käyvät neuvotteluja vehnäkaupasta. Nykyisellään venäläisen vehnän tuonti Algeriaan on kielletty laatusyihin vedoten. Jos venäläinen vehnä hyväksytään Algerian markkinoille, vaikutusta tulee koko Euroopan vehnämarkkinoiden dynamiikkaan. Lisäksi Argentiinan uusi sato tulee pian markkinoille ja se tulee hinnoittelullaan olemaan uhka ranskalaiselle vehnälle.

Venäjä ilmoitti tiistaina sulkevansa vehnän lastausterminaaleja laatu- ja kasvinterveyssyihin vedoten, mikä sai Chicagon markkinat nousemaan. Edelleen liikkuu huhuja Venäjän aikeista rajoittaa vehnän vientejä. Venäjä kuitenkin kumosi huhut, mikä rauhoitti markkinaa.

Venäläistä vehnää viety vilkkaasti

Venäjällä vehnän hinta on noussut ruplan vahvistumisen myötä. Vehnää on viety vilkkaan etupainotteisesti. Nyt on kuitenkin havaittavissa tahdin hidastumista.

IGC nosti ennustettaan maailman viljantuotannosta 2 072 miljoonaan tonniin. Kasvua viime kuun arvioon tuli 9 miljoonaa tonnia, joka tuli lähinnä maissille USA:ssa, EU:ssa ja Ukrainassa. Maailman viljan tuotanto laskee kuitenkin toista kautta peräkkäin.

Kuivuus piinasi kauran tuottajamaita

Maailman kauran tuotanto laskee IGC:n ennusteen mukaan kahdella prosentilla viime kaudesta, mihin syynä on satoja rokottanut kuivuus. Tuotanto jäänee alimmilleen kolmeen kauteen. Kauran kokonaiskulutus laskee kahdella prosentilla, mihin rehukulutuksen lasku on syypäänä. Kauran elintarvikekulutus sen sijaan nousee kahdella prosentilla.

Läntisen Kanadan sadonkorjuu eteni syyskuussa vaihtelevalla menestyksellä. Alku eteni nopeasti, kunnes sateet saapuivat hidastamaan sadonkorjuuta.

Chicagon kaurafutuurit ovat lokakuun alussa olleet vahvassa nousussa.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä

Kommentit

Samankaltaista sisältöä