Syysviljat lähes puitu

Viimeviikonlopun hyvä sää vauhditti puintien etenemistä. Syysviljojen puinnit alkavat olla tältä vuodelta kokonaan tehty. Samoin syksyllä kylvettyjen öljykasvien puinnit ovat edenneet hyvin.

Viimeviikonlopun hyvä sää vauhditti puintien etenemistä. Syysviljojen puinnit alkavat olla tältä vuodelta kokonaan tehty. Samoin syksyllä kylvettyjen öljykasvien puinnit ovat edenneet hyvin.

Kevätviljat tuleentuvat lämpimässä säässä

Kevätlajikkeiden kanssa on vähän hankalampi tilanne. Toukokuun lopulla kylvettyjä kasvustoja puidaan vasta vähän. Kevätviljakasvustot ovat edelleen hyvin eri vaiheissa. Viime päivien lämmin sää on kuitenkin tuleennuttanut viljoja hyvin.

Ohran puinnit ovat pisimmällä ollen tällä hetkellä noin puolessa välissä. Kevätvehnien ja kauran puinnit ovat sitä vastoin vasta alkutekijöissään.

Ohran satotaso yllättänyt positiivisesti

Aurinkoinen sää on kuivattanut viljaa ja puintikosteudet ovat tällä hetkellä olleetkin 17-25 % välillä, rukiilla jopa 14 %.

VYR:n asiantuntijaraatilaiset arvioivat viljojen laadun olevan mahdollisesti jopa parempi kuin viime vuonna. Tämän vuoden erikoispiirteenä on ollut hyvien erien erinomaisuus sekä vastaavasti huonojen erien todella heikko laatu. Satotasot alenevat hukkuneiden kasvustojen myötä. Liika kosteus on vaikuttanut myös hehtolitrapainoihin.

Ensimmäisten arvioiden mukaan kevätvehnien kohtalo on samankaltainen kuin syysvehnien – valkuainen on erittäin alhainen. Näin ollen leipäviljavaatimukset jäävät osin täyttymättä. Rukiin laatu vaikuttaa kuitenkin olevan hyvä.

Kauran ja ohran laadun arvioidaan olevan normaali. Ohran satotasot ovat paikoin yllättäneet positiivisesti.

Syyskylvöjen tilanne

Syyskylvöt ovat edenneet hyvin ja muun muassa Etelä-Pohjanmaalla ensimmäiset syysruiskasvustot ovat jo orastuneet.

Syysvehnän kylvöt ovat alkaneet ainakin Varsinais-Suomessa. Hämeessä kylvöjen odotetaan alkavan kuluvalla viikolla. Kylvöalojen arvioidaan jäävän edellisvuotta pienemmäksi.

Lähde: VYR

Tekstissä mainittu VYR:n asiantuntijaraati koostuu keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajista.

Voit lukea katsauksen kokonaisuudessaan

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja