Olet täällä

Viljansiementen itävyydet huolestuttaa

Siementen laadusta ja itävyyksistä on puhuttu läpi syksyn. Tilanne näyttää tällä hetkellä poikkeuksellisen haastavalta, sillä niin viljatilojen omien siemenien kuin sertifioitujen siemenienkin itävyydet ovat olleet vaihtelevia.

Raision analysoimat itävyydet viljatilojen omista siemenistä on ollut 20-80 % välillä. Sertifioidun siemenen itävyydet ovat vaihdelleet 72-98 % välillä. Eviran hyväksymä itävyysraja sertifioidulle siemenelle on 85 %. Heikot itävyydet tarkoittavat väistämättä sitä, että sertifioidusta siemenestä tulee pulaa keväällä. 

On erittäin tärkeää tutkia tilan oman siemenen itävyys nyt eikä jättää sen tutkimista keväälle!

Oman siemenen itävyyden voi tutkia kotona, mutta se onnistuu myös Raision viljalaboratoriossa. Itävyyden lisäksi saa tietoonsa myös siemenen tuhannen jyvän painon, joka vaikuttaa siemenen kylvömäärään.

Suosittelemme tekemään itävyyden laboratoriossa, jossa näytteet seulotaan 2 mm rakoseulalla. Itävyysmääritykseen otetaan seulan päälle jäänee jyvät. Laboratoriossa itävyys määritetään sekä peittaamattomana että peitattuna. Peittausaineena Raisio käyttää vehnälle sekä ohralle Baytania ja kauralle Zardexia.

Tilaa siemenet siis hyvissä ajoin ennen kuin ne loppuvat kesken.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä