Olet täällä

Kuinka onnistua öljykasvien viljelyssä?

Viljelyssä onnistumista pohdittiin Huittisissa maaliskuun alussa ”Onnistu öljykasveilla” - tilaisuudessa.

Avena järjesti tilaisuuden yhdessä Satafoodin ”Gluteenittomasta viljelykierrosta erikoistumisvaihtoehto tiloille”- hankkeen kanssa.

Sadan hengen kuulijajoukko sai päivän esitelmissä kuulla kevätöljykasvien, öljypellavan sekä syysrapsin viljelytekniikasta ja viljelyn kannattavuudesta. Kiitos kaikille tilaisuuteen osallistuneille!

Alla lyhyesti poimintoja päivän esityksistä.

Kohti suurempia öljykasvisatoja

Kati Lassi Avenalta kertoi kuulijoille lyhyesti Avenan öljykasvikyselyn tuloksista viime keväältä sekä parhaillaan käynnissä olevasta öljykasvikyselystä. Viime kevään kyselyn vastausten pohjalta ideoitiin viljelytekninen koe, jossa tutkittiin kylvösiemenmäärän (50,100 ja 150 kpl/m2), lannoituksen (110 ja 110 + 40 kg N/ha) ja pahkahomeen torjunnan vaikutusta Drago-hybridirapsin kasvuston rakenteeseen ja satoon.

- Kylvösiemenmäärä vaikutti odotetusti kasvuston rakenteeseen, Lassi kertoi. Harvemmassa kasvustossa kasvit haaroittuivat enemmän ja tuottivat suuremman osan sadosta sivuversoissa. Kylvösiemenmäärällä oli vaikutusta myös rapsisatoon ja suurin sato saatiin 100 kpl/m2 siemenmäärällä. Koetulokset kertovat hyvin siitä kuinka poikkeuksellisen suuri öljykasvien kyky on kompensoida alhaista kasvutiheyttä yhden kasvin kokoa kasvattamalla, kun olosuhteet ovat kunnossa.

- Optimaalisesta kylvösiemenmäärästä kysytään paljon ja sitäkin ajatellen koetulokset ovat todella mielenkiintoisia, Lassi arvioi. Tuloksia tarkastellessa kannattaa pitää mielessä, että tulokset ovat vain yhdeltä vuodelta ja yhdeltä koepaikalta.

- Öljykasvien viljelyssä tarvitaan tarkkuutta kylvöstä puintiin, Lassi muistutti käydessään rypsin ja rapsin viljelytekniikkaa tarkemmin läpi. Öljykasvien kylvösiemeniä on tulevalle kasvukaudelle hyvin saatavilla ja mm. Avenan lajikevalikoimasta löytyy hyviä lajikkeita eri viljelyvyöhykkeille!

Vinkkejä rypsin ja rapsin kasvinsuojeluun

Antti Mäkelä Viljelijän Berneriltä kertoi rypsin ja rapsin kasvinsuojelusta. Öljykasveilla kasvinsuojeluun kuuluu rikkakasvien, tuholaisten sekä kasvitautien torjunta.

- Rikkakasvien torjuntaan löytyy useita valmisteita, Mäkelä kertoi. Leveälehtisten rikkakasvien lisäksi voidaan torjua mm. heinämäisiä rikkakasveja, hukkakauraa, valvattia ja ohdaketta.

- Tuholaisten, kirppojen ja rapsikuoriaisten tarkkailu ja torjunta tarpeen mukaan on tärkeää, Mäkelä muistutti ja torjuntaan kannattaa käyttää pyretroidien lisäksi myös muita valmisteita, jotta torjunta-ainekestävyyttä ei synny.

Öljykasvien viljelyn kannattavuus

- Öljykasveilla on viime vuosina tehty tasaisempaa tulosta kuin viljoilla, kertoi Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitosta. Kevätöljykasvit pärjäävät hyvin viljan rinnalla, kun tarkastellaan Kate A:ta, Peltonen kertoi. Kevätrapsi on katevertailussa tehnyt parempaa tulosta kuin viljat ja ero kevätvehnään verrattuna tullut mm. korkeammista satotuotoista ja tuista.

Peltonen kertoi, että Proagrian tulosten mukaan ilmaista satohyötyä tulee aina monipuolisen viljelykierron kautta ja öljykasvien hyvän esikasviarvon kautta. - Öljykasvit ovat lisänneet seuraavan vuoden viljasatoa noin 200 kg/ha, hän kertoi.

Kokemuksia syysrapsin viljelystä

Viljelijä Ilkka Kouvo kertoi kokemuksistaan syysrapsin viljelyssä.

- Viljelyn suunnittelu pitää aloittaa mm. esikasvin valinnasta ja samalla tarkastaa, että sellaisia rikka-aineita ei ole käytetty, jotka estäisivät rapsin itämisen, Kouvo kertoi. Esikasveja voivat olla mm. aikainen ohra, herne ja kesanto. Erityisen tärkeää pian kylvön jälkeen on etanoiden torjunta, sillä ne voivat tehdä nopeasti paljon vahinkoa, Kouvo tähdensi.

Kasvunsäädekäsittely kuuluu Kouvolla myös ehdottomasti syksyn viljelytoimiin. Keväällä lisälannoitus aikaisin on myös tärkeää.

- Hyvän kasvuston pitäisi olla hopeanharmaa ennen puintia, Kouvo kertoi. Kouvo muistutti, että haaroittuneen kasvuston valmistuminen kestää ja sitä ei pidä puida liian aikaisin. Syysrapsi ei ole niin herkkä varisemaan. Erillinen puintiterä on korkean kasvuston puinnissa ehdoton.

Sopisiko öljypellava viljelykiertoon?

Tiina Uusitalo Elixi Oililta kertoi, että öljypellavaa, rypsiä ja rapsia voi hyvin viljellä samalla tilalla, mutta se vaatii vähän suunnittelua viljelykierron suhteen.

- Pellavan viljelijältä tarvitaan kärsivällisyyttä etenkin puinnin lähestyessä, Uusitalo kertoi ja kannusti uusia viljelijöitä kokeilemaan pellavan viljelyä. Varmimmat esikasvit pellavalle ovat kaikki viljat, apilattomat nurmet ja uutta konekantaa viljelyssä ei tarvita.

Tutustu päivän esityksiin: Avenakaupassa olevan jutun lopusta löytyvistä linkeistä

Tutustu aiemmin julkaistuihin "Öljykasveja viljelykiertoon" sarjan juttuihin täältä

Kommentit

Samankaltaista sisältöä