Perunavarastot tyhjentyneet rivakasti, mutta tuottajahinnoissa ei silti juurikaan muutosta

Perunavarastot ovat tyhjentyneet viimetalvista nopeammin ja lokakuun puoliväliin verrattuna varastot ovat puolittuneet.

Tammikuun puolivälissä maatilojen varastoissa oli ruoka- ja ruokateollisuusperunaa yhteensä 97 miljoonaa kiloa, josta ruokaperunan osuus oli 75 miljoonaa kiloa, Luonnonvarakeskus (Luke) tiedottaa.

Perunavarastot ovat tyhjentyneet viimetalvista nopeammin ja lokakuun puoliväliin verrattuna varastot ovat puolittuneet. Ruokaperunavarastot ovat pienentyneet tänä talvena keskimäärin 28 tonnin kuukausivauhtia.

Perunan päätuotantoalueilta kohtuullinen sato

Kesä 2018 oli kasvuoloiltaan vaihteleva eri puolella Suomea, mutta perunan päätuotantoalueilla Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla satotaso oli kohtalainen, paikoin hyväkin.

”Näiden alueiden maatilojen perunavarastoissa on 65 prosenttia Suomen perunoista. Kun mukaan lasketaan myös Etelä-Pohjanmaan perunavarastot, selviää, että kolmen pohjanmaalaisen ELY-keskuksen alueella on yli 80 prosenttia Suomen perunavarastoista”, Lukenn yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen kertoo tiedotteessa.

Ruokaperunan varastot vaikuttavat hintoihin vain vähän

Verrattaessa tammikuun ruokaperunan varastomääriä 11 vuoden aikajanalla, on vain neljänä vuonna varastoissa ollut perunaa vähemmän kuin sata miljoonaa kiloa. Tämä tammikuu oli lähes samanlainen kuin vuoden 2017 tammikuu, jolloin ruokaperunaa oli hieman vähemmän kuin nyt eli 73 miljoonaa kiloa.

”Vaikka varastomäärät ovat edellistalvista pienemmät, ei se ole juurikaan vaikuttanut ruokaperunan tuottajahintaan. Viimeisimmän eli joulukuussa 2018 julkaistun maataloustuotteiden tuottajahintatilaston mukaan ruokaperunasta maksettiin viljelijälle 19,18 euroa sadalta kilolta. Joulukuussa 2017 tuottajahinta oli 19,04 euroa sadalta kilolta.”

Kyselyssä olivat mukana ne ruoka- ja ruokateollisuusperunaa viljelevät tilat, joiden peruna-ala oli vähintään viisi hehtaaria.

Tutustu tilastoihin lisää täältä.

Lähde: Luonnonvarakeskus

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja