Olet täällä

Perunavarastot tyhjentyneet rivakasti, mutta tuottajahinnoissa ei silti juurikaan muutosta

Tammikuun puolivälissä maatilojen varastoissa oli ruoka- ja ruokateollisuusperunaa yhteensä 97 miljoonaa kiloa, josta ruokaperunan osuus oli 75 miljoonaa kiloa, Luonnonvarakeskus (Luke) tiedottaa.

Perunavarastot ovat tyhjentyneet viimetalvista nopeammin ja lokakuun puoliväliin verrattuna varastot ovat puolittuneet. Ruokaperunavarastot ovat pienentyneet tänä talvena keskimäärin 28 tonnin kuukausivauhtia.

Perunan päätuotantoalueilta kohtuullinen sato

Kesä 2018 oli kasvuoloiltaan vaihteleva eri puolella Suomea, mutta perunan päätuotantoalueilla Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla satotaso oli kohtalainen, paikoin hyväkin.

”Näiden alueiden maatilojen perunavarastoissa on 65 prosenttia Suomen perunoista. Kun mukaan lasketaan myös Etelä-Pohjanmaan perunavarastot, selviää, että kolmen pohjanmaalaisen ELY-keskuksen alueella on yli 80 prosenttia Suomen perunavarastoista”, Lukenn yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen kertoo tiedotteessa.

Ruokaperunan varastot vaikuttavat hintoihin vain vähän

Verrattaessa tammikuun ruokaperunan varastomääriä 11 vuoden aikajanalla, on vain neljänä vuonna varastoissa ollut perunaa vähemmän kuin sata miljoonaa kiloa. Tämä tammikuu oli lähes samanlainen kuin vuoden 2017 tammikuu, jolloin ruokaperunaa oli hieman vähemmän kuin nyt eli 73 miljoonaa kiloa.

”Vaikka varastomäärät ovat edellistalvista pienemmät, ei se ole juurikaan vaikuttanut ruokaperunan tuottajahintaan. Viimeisimmän eli joulukuussa 2018 julkaistun maataloustuotteiden tuottajahintatilaston mukaan ruokaperunasta maksettiin viljelijälle 19,18 euroa sadalta kilolta. Joulukuussa 2017 tuottajahinta oli 19,04 euroa sadalta kilolta.”

Kyselyssä olivat mukana ne ruoka- ja ruokateollisuusperunaa viljelevät tilat, joiden peruna-ala oli vähintään viisi hehtaaria.

Tutustu tilastoihin lisää täältä.

 

Lähde: Luonnonvarakeskus

Kommentit

Anonymous

Sillä tavalla se markkinatalous ei toimikaan, kun kysymyksessä on elintarvike, jolla on viimeinen myyntipäivä; kaupat sanovat sitä odotellessa. Kuinka vähän pitäisi tuottaa, että tulisi kilpailua?
Eikö perunanviljelijät voisi perustaa yrityksen, joka maksaisi siitä parempaa hintaa, kuin kaupat ja sitten tämä firma tekisi siitä biodieseliä traktoreihin. Jos ei kauppaa kiinnosta maksaa perunasta oikeaa hintaa, niin tehdään sitten siitä polttoainetta. Koko määrää ei tietystikään tehdä dieseliksi, vaan sen verran, että syntyy alijäämä.
Elintarviketeollisuus vastaisi sitten ulkomaantuonnilla, mutta onko myytävää perunaa ylimäärin ulkomailla? Ulkomaantuonnilla aiheutetaan aina markkinahäiriö, jos kotimaassa on ylituotanto, mutta tämähän on teollisuuden ja kaupan tapa ollut jo pitkään.

Anonymous

Suomessa käytännössä kaksi ostajaa. Ovat oppineet, ettei hintaa tarvitse nostaa. Ilmoittavat vain pakkaamoille hinnan, jos et vie niin pistäppä pakkaamon ovet kiinni. Euroopassa missä kilpailu toimii, niin hintataso on nyt paljon korkeampi, kuin täällä "kartelli suomessa".
Lääke tähän on yksinkertainen: 1. Kaupan keskittyminen purettava, yhdellä toimijalla korkeintaan 20-25% markkinaosuus. 2.Kuluttaja- ja kilpailuvirasto jaettava kahtia, kuluttajavirastoksi sekä kilpailuvirastoksi. Nykyisen viraston pahin synti, on siunannut kaupan keskittymisen ja duopolin syntymisen.

Samankaltaista sisältöä